Banca Centrala a Chinei vede in continuare riscuri financiare si monetare

Banca centrala a Chinei atrage atentia asupra riscurilor financiare si monetare care ar putea frana redresarea economica mondiala, in cazul in care tarile dezvoltate ar stopa prea rapid masurile anticriza, potrivit AFP.
"Ritmul revenirii economiei mondiale va continua in 2010. Dar nu putem exclude inversarea tendintei de crestere, ca urmare a incetarii politicilor monetare expansioniste, a inflatiei din anumite regiuni si a datoriei publice in crestere", estimeaza banca in raportul asupra pietelor financiare internationale, informeaza NewsIn.

O obligatie "urgenta" a bancilor centrale va fi de asigurare a unei redresari economice, "prin evitarea crearii unor bule de active si de inflatie", se mai arata in raport.

Banca centrala a Chinei insista ca inasprirea politicilor monetare sa aiba loc la momentul oportun, explicand ca "o eliminare prematura a stimulilor ar putea taia avantul revenirii economice, in timp ce una tardiva ar putea declansa inflatie si bule ale preturilor, ceea ce ar insemna noi riscuri pentru viitor".

China a anuntat inca din noiembrie 2008 un plan amplu de relansare a economiei, in valoare de 4.000 miliarde yuani (430 miliarde euro), cea mai mare parte a banilor urmand sa fie investiti in infrastructura. De asemenea, banca a relaxat politicile monetare, iar volumul creditelor acordate de banci in 2009 a sporit cu 95% fata de 2008, la 9.590 miliarde yuani (966 miliarde euro).

Pentru 2010, autoritatile chineze si-au propus limitarea excesului de lichiditate si a riscurilor inflationiste, prin plafonarea creditarii la aproximativ 7.500 miliarde yuani (800 miliarde euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri