"Ritmul revenirii economiei mondiale va continua in 2010. Dar nu putem exclude inversarea tendintei de crestere, ca urmare a incetarii politicilor monetare expansioniste, a inflatiei din anumite regiuni si a datoriei publice in crestere", estimeaza banca in raportul asupra pietelor financiare internationale, informeaza NewsIn.

O obligatie "urgenta" a bancilor centrale va fi de asigurare a unei redresari economice, "prin evitarea crearii unor bule de active si de inflatie", se mai arata in raport.

Banca centrala a Chinei insista ca inasprirea politicilor monetare sa aiba loc la momentul oportun, explicand ca "o eliminare prematura a stimulilor ar putea taia avantul revenirii economice, in timp ce una tardiva ar putea declansa inflatie si bule ale preturilor, ceea ce ar insemna noi riscuri pentru viitor".

China a anuntat inca din noiembrie 2008 un plan amplu de relansare a economiei, in valoare de 4.000 miliarde yuani (430 miliarde euro), cea mai mare parte a banilor urmand sa fie investiti in infrastructura. De asemenea, banca a relaxat politicile monetare, iar volumul creditelor acordate de banci in 2009 a sporit cu 95% fata de 2008, la 9.590 miliarde yuani (966 miliarde euro).

Pentru 2010, autoritatile chineze si-au propus limitarea excesului de lichiditate si a riscurilor inflationiste, prin plafonarea creditarii la aproximativ 7.500 miliarde yuani (800 miliarde euro).