Astfel, in 2009 numarul acestora s-a redus la 27.966, de la 33.034 in 2008.

Franta se numara printre cele noua tari UE care impun in continuare restrictii pe piata fortei de munca pentru cetatenii romani, desi au trecut mai mult de trei ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Cetatenii romani care vor sa lucreze in Franta trebuie sa obtina in prealabil o autorizatie de munca. Franta a liberalizat, insa, accesul romanilor pentru 150 de profesii si meserii, in constructii, comert, agricultura, electricitate si electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria de prelucrare a lemnului, informatica, cercetare, sistemul bancar si al asigurarilor, comert, servicii casnice si sanatate, informeaza NewsIn.

Proiectul de lege lansat de Franta include cartea albastra europeana, un permis de munca valabil in UE ce poate fi acordat pentru trei ani - si ulterior poate fi reinnoit - lucratorilor straini care au diploma de bacalaureat si trei ani de studii superioare sau o experienta profesionala de cel putin cinci ani.

De asemenea, ei trebuie sa dispuna de un contract de munca la o firma franceza sau europeana, salariul trebuind sa fie de 1,5 ori mai mare decat salariul mediu brut al tarii in care munceste. Pentru Franta, salariul ar trebui sa fie de cel putin 3.900 euro.

Fata de programul competente si talente, introdus in 2007, al carui numar de titulari a fost 469 in 2009, cartea albastra europeana ofera conditii mai favorabile de regrupare familiala, in sensul ca nu este impusa nicio conditie de durata minima de sejur inainte de a chema familia in tara unde persoana lucreaza. Permisul este valabil atat pentru membrii familiei, care pot accede direct la piata muncii.

In caz de somaj involuntar, cartea albastra ramane valabila pana la finalul perioadei de trei ani pentru care a fost acordata.