Accentul pe piata tranzactiilor din industria energetica in 2009 s-a mutat dinspre tranzactiile de amploare catre achizitiile de mai mici dimensiuni, potrivit raportului anual PricewaterhouseCoopers (PwC) Power Deals.
In general, piata tranzactiilor in sectorul energetic a ramas relativ efervescenta; numarul tranzactiilor din sectorul electricitatii si al gazelor naturale, indeosebi pe segmentul energiei non-regenerabile, a scazut cu doar 10%, in ciuda climatului financiar dificil si imprevizibil.

Numai companiile cu bilanturi contabile puternice au fost active pe segmentul tranzactiilor de mare anvergura, in timp ce micile tranzactii au devenit norma. Numarul tranzactiilor a scazut cu 10%, insa s-a mentinut totusi la un nivel relativ ridicat. Valoarea medie pe tranzactie insa (excluzand segmentul energiei regenerabile), s-a prabusit de la 428 de milioane de dolari americani in 2008 la 262 de milioane de dolari americani in 2009. Valoarea totala a tranzactiilor, in intreg sectorul (incluzand segmentul energiei regenerabile) a fost mai putin de jumatate (56%) fata de cea inregistrata in 2008.

Pentru al doilea an consecutiv, Europa a dominat topul primelor zece tranzactii.
Sapte dintre cele mai mari 10 tranzactii au inclus companii europene, atat pe partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor.

Companiile europene au generat trei cincimi (60%) din valoarea tuturor tranzactiilor. Cumparatorii europeni au fost prezenti in trei din fiecare 10 tranzactii din sectorul energetic, excluzand segmentul energiei regenerabile.

„Consolidarea in Europa Occidentala a atins un nivel avansat, si acest lucru s-ar putea transforma in premisa unei reaprinderi a ambitiilor de expansiune globala. Speculatiile privind o eventuala tranzactie dintre Suez si International Power au aratat potentialul pentru fuziuni si achizitii de amploare pe plan international. In interiorul Europei, renuntarea la retelele de transport de catre marile companii integrate ramane un factor stimulator pentru tranzactii”, a declarat Mark Hughes, liderul pentru Europa al Grupului pentru Industria Energetica al PricewaterhouseCoopers.

„Caderea abrupta a valorii tranzactiilor s-a resimtit la nivelul tuturor segmentelor industriei, insa a fost mai temperata in sectorul energiei regenerabile unde valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu doar 14% fata de nivelul din 2008. Cu toate acestea, segmentul energiei regenerabile a inregistrat o scadere mai mare in ceea ce priveste numarul de tranzactii - 36%. Tranzactiile privind segmentul energiei conventionale si a altor active energetice s-au dovedit cele mai rezistente, inregistrand doar o scadere de 8% fata de anul trecut, cumparatorii ramanand activi, in ciuda achizitiilor de mai mica anvergura”, a adaugat Hughes.

In contrast, ponderea regiunii Asia-Pacific si a Americii de Sud in valoarea tranzactiilor pe segmentul energiei conventionale a crescut semnificativ in 2009. Impreuna, aceste doua regiuni au reprezentat 25% din valoarea tintelor de achizitie si 27% din valoarea ofertelor, o crestere majora fata de doar 13% atat in ceea ce priveste valoarea tintelor de achizitie, cat si a ofertelor, inregistrata in 2008. Dupa doi ani de crestere, in 2009 numarul tranzactiilor din America de Nord a scazut masiv, la fel si valoarea acestora.

Singura tranzactie nord-americana inclusa in topul celor mai mari 10 inregistrate anul trecut s-a derulat in Canada: tranzactia de 3 miliarde de dolari americani prin care Canadian New Brunswick Power, sub presiunea datoriilor mari, a vandut instalatii hidroelectrice si nucleare catre Hydro-Québec.

In Marea Britanie, Centrica a platit 3,5 miliarde de dolari pentru o participatie de 20% la compania nuclearelectrica British Energy. Ca parte a achizitiei British Energy de catre EDF in 2008, cele doua companii au anuntat un acord neangajant prin care Centrica putea achizitiona pana la 25% din companie la acelasi pret ca cel platit de EDF.

Aproape o cincime din valoarea globala a tranzactiilor din sectorul energetic inregistrata in 2009 (incluzand segmentul energiei regenerabile) a provenit din regiunea Asia-Pacific, a doua cea mai mare pondere dupa cea a Europei, regiunea depasind pentru prima data America de Nord. Valoarea totala a tranzactiilor din sectorul energetic din regiunea Asia-Pacific a fost de 22,7 miliarde de dolari - cu aproape 2,6 miliarde de dolari mai mare decat cea inregistrata in America de Nord.

“Analiza noastra trimestriala a activitatii tranzactiilor din sectorul energetic releva faptul ca numarul tranzactiilor a ramas destul de mare, dar valoarea tranzactiilor a scazut semnificativ. Dupa un prim trimestru in care s-au inregistrat tranzactii cu o valoare totala de 38,5 miliarde de dolari americani, valoarea trimestriala a tranzactiilor a urmat un trend descendent, pentru restul anului 2009 inregistrandu-se alte tranzactii de circa 20 de miliarde de dolari pe trimestru”, a declarat Manfred Wiegand, Lider global al grupului de utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers.

“Anul viitor va fi unul al obstacolelor si oportunitatilor. Accesul dificil la finantare va inhiba tranzactiile si, pana la redresarea situatiei, este putin probabil sa observam o revenire a valorii tranzactiilor. Insa pe masura ce anumite companii raman fara lichiditatile necesare pentru extindere sau se confrunta cu dificultati de refinantare a datoriilor, businessuri sau active ar putea deveni disponibile pentru companiile cu un bilant puternic si cu un cash-flow sanatos”, a adaugat Manfred Wiegand.

Raportul Power Deals include o analiza a tuturor tranzactiilor nationale si internationale din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale. Se folosesc termeni precum “sectorul utilitatilor” si “tranzactiile din sectorul energetic” pentru a acoperi activitatea tranzactionala atat din sectoarele energiei electrice, cat si al gazelor naturale. Analiza se bazeaza pe tranzactiile publicate in baza de date Dealogic “M&A Global”, decembrie 2009.

Analiza include tranzactiile anuntate, incluzandu-le pe cele care sunt in asteptarea finalizarii financiare sau juridice, precum si pe cele incheiate complet. Valoarea tranzactiilor ia in calcul valoarea anuntata sau raportata, incluzand orice asumare de datorii si pasive. Cifrele folosite se refera la participatiile efectiv tranzactionate si nu sunt multiplicate pana la 100%. In intregul raport, atat pentru anul 2009, cat si pentru anii precedenti, se clasifica Federatia Rusa ca o categorie geografica de sine statatoare si definim regiunea Asia-Pacific ca excluzand Federatia Rusa.

Sectoarele analizate sunt definite conform sistemului nord-american de clasificare a industriilor incluzand: generarea de energie electrica, transportul, controlul si distributia energiei electrice. Termenul energie utilizat in intregul raport defineste aceste sectoare. In numarul tranzactiilor reportate sunt incluse si tranzactiile cu valoare necunoscuta.

Citeste si Top 10 tendinte in energie pentru anul 2010


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri