Directorul comercial al grupului Airbus, John Leahy, a declarat ieri, cu prilejul aterizarii avionului Airbus A380 (foto) la Sydney, ca Airbus va plati depagubiri de mai multe milioane de dolari pentru intarzierile aparute in livrarea celui mai mare avion comercial din istorie. Potrivit Rompres, Leahy a remintit ca un avion A380 costa aproximativ 285 milioane dolari, astfel ca valoarea compensatiilor va fi de ordinul mai multor milioane de dolari. Cu toate acestea, directorul comercial de la Airbus a apreciat ca aceste despagubiri sunt o practica frecventa in industria aeronautica, cu atat mai mult cu cat grupul Airbus a beneficiat de sume considerabile de bani pentru a putea demara programul A 380.

Se estimeaza ca Airbus a investit in programul A380 aproximativ 10 miliarde dolari, acesta fiind in prezent cel mai mare avion de pasageri din lume, capabil sa transporte peste 800 de pasageri.

Printre companiile aeriene care vor beneficia de aceste compensatii se numara si compania australiana Qantas Airways Ltd care a comandat 12 aparate A380. Datorita intarzierilor aparute in programul A380, primul din cele 12 avioane pe care le-a comandat Qantas urmeaza sa fie livrat abia in luna aprilie 2007, cu sase luni mai tarziu decat era programat initial.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
De ce refuza companiile aeriene sa plateasca despagubiri pasagerilor