Criza bugetara din Grecia ar putea lua o noua turnura, in contextul in care expertii Fondului Monetar International (FMI) urmeaza sa soseasca maine la Atena, pe fondul incertitudinilor legate de planul de salvare coordonat de Uniunea Europeana cu ajutorul FMI, relateaza AFP.

Surse din Grecia sustin ca misiunea FMI va oferi doar sfaturi pentru gestionarea deficitului bugetar, insa pietele financiare sunt foarte nelinistite de perspectivele Greciei, informeaza NewsIn.

Grecia, care face parte din zona euro, a anuntat ca vrea sa faca un imprumut masiv in dolari, echivalent cu 11,5 miliarde euro (15,6 miliarde dolari), pentru a face fata nevoilor urgente de finantare.

Statul ar urma sa faca imprumutul pana in luna mai, pentru a-si refinanta datoriile scadente la finalul lunii urmatoare, a anuntat biroul national de gestionare a datoriilor. Grecia ar avea in continuare nevoie de fonduri de 32,5 miliarde euro pana la sfarsitul anului si ar putea plati circa 15% din veniturile din taxe pentru achitarea dobanzilor.

Presiunile asupra Greciei devin critice, in contextul in care trebuie sa achite datorii de circa 20 miliarde euro pana la sfarsitul lunii mai, iar guvernul a avertizat ca unele fonduri de pensii nu sunt finantate din iunie.

Planul vag de salvare realizat de UE si FMI nu a reusit sa aiba efectul scontat, de coborare a dobanzilor impuse Greciei in piata. Dobanzile, situate la un nivel de circa 6,5% pe an, sunt considerate insuportabile de guvern.

Expertii FMI vor vizita Atena la cererea guvernului, pentru a da sfaturi referitor la gestionarea deficitului bugetar, astfel incat Grecia sa isi poata atinge tintele promise Uniunii Europene. Expertii FMI ar urma sa dea sfaturi legate si de combaterea evaziunii fiscale din Grecia, considrerata a fi o adevarata boala endemica in statul elen.

Un oficial al Ministerului de Finante a declarat pentru AFP ca vizita "nu este un control, ci o misiune pentru a oferi ajutor tehnic".

Aceeasi sursa a precizat ca expertii FMI vor ramane in Grecia pentru doua saptamani si se vor intalni cu ministrul grec de finante, George Papaconstantinou.

Misiunea FMI ar urma sa revina in Grecia la inceputul lunii mai, pentru a evalua modul in care evolueaza situatia bugetara, evaluare ce va fi prezentata Comisiei Europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Eurostat: Romania are al treilea deficit bugetar din UE in 2017