OCDE a cerut autoritatilor cehe sa intareasca finantele publice, considerand ca principalele probleme cu care se va confrunta guvernul ce-si va incepe mandatul dupa alegerile din luna mai vor fi reducerea degradarii finantelor publice si ameliorarea mediului de afaceri.

"Pentru accelerarea cresterii economice pe termen mediu va fi nevoie de imbunatatirea mediului legislativ pentru afaceri, de diminuarea birocratiei si de reducerea distorsiunilor din sistemul fiscal", se arata intr-un raport al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicat si citat de AFP.

"Economia ceha a dat dovada de elasticitate in fata unor provocari substantiale. Acum insa trebuie ca autoritatile sa sustina redresarea economica, punand deopotriva bazele unei performante solide pe termen lung. Pentru aceasta trebuie intarire finantele publice si trebuie actionat pentru ca mediul de afaceri sa fie mai propice cresterii", a spus, la Praga, secretarul general al OCDE, Angel Gurria, la prezentarea raportului.

Actiunea va fi necesara pentru pregatirea Cehiei in vederea aderarii la zona euro, a mai spus oficialul OCDE, informeaza NewsIn. Cehia nu a fixat inca un termen pentru aderarea la zona euro, dupa ce a amanat de mai multe ori acest proces.

Deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 5,93% din produsul intern brut (PIB) de la 2,72% din PIB in 2008, in conditiile in care plafonul impus prin tratatul de la Maastricht aderentilor la zona euro este de 3% din PIB.

Anul trecut, economia Cehiei s-a contractat cu 4,1%, iar pentru acest an ministerul ceh de finante estimand o crestere de 1,3%, care ar urma sa se dubleze in 2011.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce omite Eugen Teodorovici din anuntul Standard & Poor's? Esentialul