FMI respinge acuzatia ca ar fi accelerat criza din Est: O sfidare a bunului simt!

Fondul Monetar International (FMI) a respins acuzatiile facute de un bancher central din Cehia, care a spus ca institutia a accelerat impactul crizei financiare asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, determinandu-le sa apeleze la ajutoare din partea FMI, potrivit Bloomberg.
Viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard ca actiunile FMI au fost "in mod clar o incercare sistematica de a provoca nevoia de ajutoare in intreaga regiune", scrie NewsIn.

Remarcile care sugereaza ca FMI a intensificat cumva criza "pentru propriile sale interese sunt contrare faptelor si sfideaza atat bunul simt, cat si capacitatea de judecata a comunitatii internationale", a declarat Gerry Rice, director adjunct al departamentului de relatii externe din cadrul FMI, intr-o scrisoare trimisa catre Der Standard ca replica la interviu.

FMI a oferit finantare de miliarde de dolari unor tari precum Romania, Ungaria si Letonia, ale caror economii au fost grav afectate de criza financiara. Aceste tari au fost nevoite sa ia masuri de austeritate pentru a indeplini cerintele FMI, in contextul in care recesiunea a dus la cresterea ratei somajului, a afectat veniturile din taxe si a crescut cheltuielile sociale.

"Din contra, FMI a ajutat la incetarea crizei si la redresare,
prin faptul ca a actionat prompt si decisiv", a mai spus Rice, adaugand ca Cehia este una dintre tarile care au sustinut rolul FMI si care au contribuit prin resurse.

Guvernatorul bancii centrale din Cehia, Zdenek Tuma, a precizat ca remarcile lui Hampl reflecta numai opiniile sale personale si nu reprezinta pozitia bancii centrale.

Afla aici cum ne sfatuieste seful FMI sa iesim din criza.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri