"Revenirea economiei Islandei este amenintata de amanarea unei solutii in cadrul dosarului Icesave, care constituie un obstacol in reluarea afluxurilor de capital privat catre aceasta tara", a declarat Kenneth Orchard, analist Moody's.

Moody's evalueaza, in prezent, Islanda cu un calificativ 'BAA3', ultimul din seria investment grade, si orice retrogradare ar aduce ratingurile in categoria "junk", potrivit NewsIn.

Agentia de rating a avertizat la sfarsitul lunii februarie ca statutul de investment grade al Islandei "este supus unor presiuni", din cauza dificultatilor intampinate in afacerea Icesave, insa la acel moment agentia a mentinut perspectiva stabila.

Legea Icesave vizeaza ramburasarea a 3,8 miliarde de euro, oferiti de Marea Britanie si Olanda, pentru despagubirea a peste 320.000 dintre cetatenii lor, afectati de falimentul bancii online.

Insula si-a depus in iulie 2009 candidatura la UE, in speranta de a-si stabiliza economia, afectata profund de criza din 2008. Dar decizia presedintelui de a convoca in 6 martie un referendum asupra legii Icesave, lipsite de popularitate, a nemultumit partenerii europeni, in special britanicii si olandezii.

Islandezii au respins prin referendum acordul financiar Icesave, care prevedea o esalonare a despagubirilor pentru deponentii din Marea Britanie si Olanda, afectand si mai mult relatiile cu celelalte tari europene si increderea in Islanda.