Potrivit OCDE, este vorba despre un protocol care va amenda Conventia privind Asistenta Comuna Administrativa in ce priveste Taxele, care urmareste alinierea la standardele internationale de schimb de informatii despre taxe prin schimb de informatii bancare. Protocolul ar putea fi semnat la reuniunea ministeriala a OCDE din 27-28 mai.

Conventia ar putea fi semnata si de alte tari care vor sa combata evaziunea fiscala, schimbarile prevazute "urmand sa ajute tarile in curs de dezvoltare sa devina participante la conventia imbunatatita si sa beneficieze de cooperare mai transparenta in ce priveste mediul fiscal", potrivit OCDE.

"Protocolul vizeaza schimb de informatii, examinari ale taxelor multilaterale si simultane, asistenta externa in ce priveste colectarea", se mai arata in documentul citat de NewsIn.

Recesiunea economica a scos in evidenta miscari de miliarde de dolari catre paradisurile fiscale, care sunt privite ca niste retele opace de fluxuri de capital ce au permis avantul investitiilor speculative.

La presiunea OCDE, numeroase tari, printre care si Elvetia, care are o traditie puternica in ce priveste secretul bancar, trebuie sa-si schimbe modul de a face afaceri si sa ofere partenerilor mai multe date despre taxe si banci.

"Data fiind natura sa, Conventia este un instrument unic de combatere a incercarii de evitare a impozitelor si a evaziunii fiscale", a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria, citat in comunicat.