Surse din cadrul Gazprom, citate de RIA Novosti, au declarat miercuri ca grupul rusesc de gaze naturale a lansat deja constructia conductei Nord Stream si ca primul segment al viitoare conducte a fost fixat sub Marea Baltica.

"Este un eveniment remarcabil", a declarat Medvedev in cadrul ceremoniei de inaugurare, subliniind ca gazoductul va garanta "securitatea energetica a Europei, la preturi rezonabile si acceptabile", informeaza NewsIn.

"Cererea din partea Europei va continua sa creasca", a mai spus presedntele rus.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat "enormul potential economic" al proiectului, prin intermediul unui mesaj video inregistrat la Berlin.

Presedintele consortiului Nord Stream, Gerhard Schroeder, a subliniat la randul sau ca au fost investite 100 milioane euro pentru a analiza impactul proiectului asupra mediului si pentru a minimiza efectele negative.

Nord Stream, proiect de 7,4 miliarde euro derulat de Gazprom in parteneriat cu grupurile germane E.On Ruhrgas si BASF-Wintershall, va avea o lungime de 1.220 kilometri.

Conducta va lega orasul rusesc Vyborg de orasul german Greifswald si va trece pe sub Marea Baltica, prin apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei si Germaniei.