China a raportat in martie primul deficit comercial din ultimii sase ani, cu toate ca yuanul a ramas fixat de dolar, in contextul in care importurile au sporit cu 66% fata de intervalul similar al anului 2009, in timp ce exporturile au avansat cu doar 24%, relateaza Bloomberg.
Diferenta dintre importuri si exporturi inregistrata in martie, de 7,24 miliarde dolari, este cu mult peste estimarile facute de 26 de economisti in cadrul unui sondaj realizat de Bloomberg News, de 390 milioane dolari.

Daca in relatia cu tari ca Japonia sau Coreea de Sud, China a raportat deficite comerciale, datele autoritatilor vamale chineze indica un surplus comercial cu Statele Unite de 9,9 miliarde dolari, potrivit NewsIn.

Totusi, un deficit comercial intr-o singura luna nu este suficient pentru a convinge Statele Unite sa renunte la presiunile pe care le fac asupra Chinei pentru a-si reevalua moneda nationala, yuanul, care are un curs fix fata de dolar de 21 de luni.

Autoritatile vamale chineze au precizat ca revenirea pe surplus ar putea avea loc chiar in aceasta luna, martie fiind o luna in care exporturile de haine, pantofi si genti au fost afectate de lipsa sezoniera a fortei de munca.

China ar putea obtine "o pauza de la presiunile facute in privinta ratei sale de schimb", a spus economistul de la Capital Economics Ltd, Mark Williams. "Dar aceasta liniste nu va dura. Surplusul comercial al Chinei va reveni in curand", a adaugat economistul.

Williams se asteapta ca aprecierea yuanului sa fie reluata "in urmatoarele saptamani", dupa ce cursul acestuia a fost fixat la 6,83 yuani/dolar din iulie 2008.

Pe de alta parte, vizita neprogramata in China a secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a alimentat speculatiile ca oficialii chinezi sunt pregatiti sa renunte la actuala politica a cursului de schimb, care vizeaza contracararea efectelor crizei globale.

Banca Centrala a Chinei vede in continuare riscuri financiare si monetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri