Moneda europeana urcase ieri pe piata din Tokyo la 1,3649 dolari/euro, de la 1,3497 dolari/euro cat incheiase vineri sedinta din New York, dupa anuntul planului de sustinere financiara a Greciei de catre zona euro si FMI, in valoare de 45 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

Este a treia zi de avans al euro in fata monedei americane. De asemenea, euro a castigat teren in fata yenului, la 127,37 yeni de la 125,78 yeni in sedinta anterioara, scrie NewsIn.

Guvernele tarilor din zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, pentru a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana. Astfel, zona euro va pune la dispozitia Greciei un sprijin financiar de circa 30 miliarde euro, restul sumei urmand sa provina de la FMI. Dobanda ar urma sa fie de aproximativ 5%, mult mai mica de 7,5% cat plateste statul elen pentru plasarea de obligatiuni pe pietele internationale.

Vineri, agentia de evaluare financiara Fitch coborase calificativele Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, cu doua trepte, la "BBB-", cu perspectiva negativa, agentia sustinand ca majorarea abrupta a dobanzilor, precum si deteriorarea perspectivei economice din acest an vor ingreuna munca guvernului de a reduce deficitul bugetar la 8,7% din PIB.

Datoria totala a Atenei se cifreaza la aproximativ 300 miliarde euro, iar potrivit datelor oficiale deficitul bugetar din 2009 ar fi fost de 12,7% din PIB. Insa presa elena sustine ca datele ar urma sa fie revizuite in crestere cu circa un punct procentual de la nivelul estimat anterior. Astfel, nivelul ar putea ajunge la 13,5%, potrivit editiei online a cotidianului Imerisia, sau chiar la 14,2-14,3% din PIB, potrivit cotidianului Naftemboriki.

In schimb, moneda poloneza a scazut cu 0,3% fata de euro, la 3,8806 zloti/euro, ca urmare a accidentului de avion in care si-au pierdut presedintele Poloniei si guvernatorul bancii centrale a Poloniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cursul de schimb in 2019: Ce estimari au bancile pentru finalul de an