China a inregistrat in luna martie primul deficit comercial din ultimii sase ani, pe fondul cresterii importurilor si scumpirii materiilor prime, relateaza China Daily.

Exporturile au crescut in martie cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la peste 112 miliarde dolari, in timp ce importurile au avansat cu 66%, la peste 119 miliarde dolari, generand un deficit comercial de 7,2 miliarde dolari, portivit cifrelor publicate de administratia vamala chineza.

Cumulat, nivelul comertului exterior al Chinei a crescut cu 43% fata de aceeasi perioada din 2009, la 231 miliarde dolari.

"Deficitul a fost cauzat in principal de cresterea rapida a importurilor in urma eforturilor Chinei de a le sustine, pe fondul crizei economice mondiale", a anuntat administratia vamala, potrivit NewsIn.

Un avans important a fost inregistrat de importurile de materii prime, precum petrol, minereu de fier si cupru, ca urmare a cererii puternice pentru realizarea de investitii.

Expertii estimeaza, totusi, ca balanta comerciala va reveni pe plus dupa ce factorii sezonieri si efectele investitiilor straine vor trece.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul celor mai mari investitori germani din Romania