Temperaturile joase vor pune stapanire pe teritoriul Statelor Unite si pe cel al vechiului continent - o prognoza care a condus la cresterea volumului de comenzi in industria petroliera si, implicit, la majorarea pretului titeiului. De asemenea, un alt pericol agita piata de profil: posibilitatea unei noi furtuni tropicale, ce ar putea primi numele Gamma. Deocamdata, se estimeaza ca Gamma va ocoli zona Golfului Mexic, inima petrolului american, dar nu sunt excluse nici modificari de traseu.

Pretul barilului de titei a intrat din nou pe o panta ascendenta, dupa ce noile prognoze meteorologice arata ca temperaturile joase vor patrunde pe teritoriul Statelor Unite si pe cel al Europei, marind, astfel, cererea de petrol. Pretul petrolului brut a crescut la Bursa de Valori newyorkeza cu 57 de centi, circa 1%, pana la 58,10 dolari pe baril, fata de ultima zi a saptamanii trecute. Temperaturile joase vor atinge in urmatoarele zile Germania, cea mai mare piata petroliera din Europa, potrivit Meteorlogix LLC. Wintry, iar la jumatatea saptamanii, frigul va ajunge in nordul Statelor Unite. Dupa un inceput de iarna cu temperaturi ridicate si un sir de zile cu preturi in coborare, nu este surpinzator ca preturile sunt in crester, acum, ca vremea s-a racit si exista estimari de temperaturi joase pentru nordul Statelor Unite, a precizat Craig Pennington, analist sef al pietei energetice la Schroders Plc in Londra.

Petrolul scazuse pana la cotatia de 56,93 dolari pe baril in cursul zilei de 11 noiembrie, cel mai mic nivel din ultimele patru luni. Cotatia petrolului coborase cu aproximativ 20% la sfarsitul saptamanii trecute, comparativ cu nivelul record de 70,85 dolari pe baril, atins in luna august, potrivit CNN. Saptamana trecuta, se inregistrasera temperaturi relativ ridicate, ceea ce a condus la diminuarea cererii de petrol si, implicit, la scaderea pretului la acest produs.

Chiar daca petrolul a avut o perioada de scadere, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), care furnizeaza mai mult de o treime din productia mondiala de petrol, ar trebui sa se asigure ca pietele sunt aprovizionate, cerinta sustinuta si de Agentia pentru Informatii din Domeniul Energiei (EIA), transmite Reuters. Arabia Saudita, principalul exportator mondial de petrol, a aratat ca depune eforturile necesare majorarii pana in 2009 a capacitatii de productie cu 1,5 milioane de barili pe zi. Statul urmareste programul pentru cresterea productiei pana in 2009 la 12,5 milioane de barili pe zi. Nu exista impedimente de ordin tehnic, financiar sau din punctul de vedere al resurselor umane, a precizat ministrul saudit al Petrolului.

Un alt factor care a produs neliniste pe piata internationala a titeiului este cea de-a 27 depresiune tropicala care s-a format ieri in bazinul Atlanticului si care s-ar putea transforma in furtuna tropicala, potrivit anuntului dat de Centrul National pentru Uragane din Miami, SUA. Daca devine furtuna tropicala, ea ar primi numele de Gamma si ar fi cea de-a 24-a furtuna tropicala din acest sezon, doborandu-se, astfel, recordul in materie. Deocamdata, traseul acestei noi posibile furtuni tropicale din urmatoarele 5 zile ocoleste zona Golfului Mexic, cea mai importanta regiune petroliera din Statele Unite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri