Profitabilitatea bancilor din Ungaria ar putea scadea in 2010

Bancile comerciale din Ungaria se confrunta cu o posibila scadere a profitabilitatii in 2010, in contextul in care operatiunile financiare genereaza castiguri mai mici, iar creditarea va creste "substantial" abia din 2011, a anuntat banca centrala a Ungariei, citata de Bloomberg.
Provizioanele pentru creditele neperformante si disparitia castigurilor unice vor face ca bancile sa inregistreze in acest an castiguri sub asteptari, care vizeaza un profit total inainte de taxe de 334 miliarde forinti (1,7 miliarde dolari), potrivit Bancii Nationale a Ungariei. Pierderile din creditele acordate companiilor ar putea sa atinga un nivel maxim in prima jumatate din 2010, in timp ce portofoliile de credite pentru persoanele fizice ar urma sa inregistreze o ameliorare "moderata".

Recesiunea grava cu care s-a confruntat Ungaria a dus la scaderea profiturilor companiilor si la declinul veniturilor cetatenilor, ceea ce a provocat scaderea cererii de credite si cresterea volumului de credite neperformante. Nivelul creditelor neperformante a atins 10% din portofoliul de credite pentru persoanele juridice si 8% din portofoliul de credite pentru persoanele fizice la sfarsitul lui 2009, potrivit NewsIn.

"Rezervele de lichiditate ale bancilor sunt suficiente chiar si in eventualitatea aparitiei concomitente a mai multor turbulente semnificative in pietele financiare, a retragerilor masive de depozite si a unor socuri valutare", a anuntat banca centrala.

Bancile comerciale din Ungaria au inregistrat in 2009 un profit total inainte de taxe de 306 miliarde forinti, depasind estimarile bancii centrale, de 100-200 miliarde forinti. Profitul peste asteptari a fost sustinut de veniturile semnificative din operatiunile financiare, in special cu titluri de stat.

Majoritatea bancilor din Ungaria sunt subsidiare ale unor grupuri internationale, precum Raiffeisen International Bank-Holding AG, Erste Group Bank AG, UniCredit SpA si Bayerische Landesbank.

OTP Bank Nyrt. este cel mai mare creditor local, prezent si pe piata din Romania prin OTP Bank Romania. MKB Romexterra este o alta subsidiara romaneasca a unei banci unguresti, fiind controlata de MKB Bank Zrt.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri