Al doilea mandat de sase ani al lui Tuma se incheie in 12 februarie 2011, insa guvernatorul vrea sa limiteze perioada de "incertitudine", in conditiile in care mandatul a trei membri ai boardului institutiei expira la acelasi moment, a precizat un comunicat al Bancii Nationale a Cehiei.

Zdenek Tuma, in varsta de 49 de ani, si-a facut studiile in Anglia, Olanda si Statele Unite si este apreciat pentru ca a reactionat rapid la criza financiara mondiala, insistand pentru scaderea dobanzii cheie mai repede decat in cazul altor state, potrivit NewsIn.

Astfel, banca centrala ceha a redus rapid dobanda cheie, folosita la operatiunile repo la doua saptamani, pana la un nivel minim istoric de 1% (egal cu cel practicat de Banca Centrala Europeana), de la 3,75% in august 2008.

Succesorul lui Tuma la conducerea bancii centrale va fi numit de presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut ca un eurosceptic inversunat si care s-a opus intrarii prea rapide a tarii in zona euro. Urmatorul guvernator va fi al treilea de dupa caderea comunismului.

Tuma a declarat intr-o conferinta de presa ca decizia sa de a demisiona mai devreme nu trebuie considerata o miscare "dramatica".