Banca americana Goldman Sachs a fost acuzata de frauda de catre supraveghetorul pietei de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), care sustine ca banca a inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".
SEC considera ca Goldman Sachs a realizat si vandut un produs de tip CDO ("collateralized debt obligations") legat de performanta unor titluri asociate cu imprumuturi pentru imobile rezidentiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor, potrivit Boursorama.

SEC reproseaza bancii ca nu a furnizat investitorilor "informatii vitale" asupra acestui CDO, numit Abacus. Printre aceste informatii figureaza faptul ca un administrator important de fonduri speculative, Paulson & Co, era implicat in alegerea actiunilor incluse in portofoliul Abacus si ca, in plus, deschisese o pozitie de vanzare pe produsul structurat al Goldman Sachs, mizand astfel pe scaderea valorii acestuia, informeaza NewsIn.

Potrivit plangerii inaintate de SEC, Paulson & Co a platit 15 milioane de dolari bancii Goldman Sachs pentru a realiza structura Abacus, produs care a fost incheiat in 26 aprilie 2007. In ceva mai mult de noua luni, 99% din portofoliul cuprins in acest CDO suferise deprecieri, potrivit SEC.

Supraveghetorul pietei de capital considera ca principalul responsabil pentru crearea Abacus este Fabrice Tourre, vicepresedinte al Goldman Sachs, pe care il acuza de asemenea de frauda.

Dupa aflarea vestii, actiunile Goldman Sachs au pierdut 12,5% din valoare la Bursa din New York.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Deschiderea școlilor în Coreea duce la apariția unor noi focare
Setari Cookie-uri