Polonia a obtinut conditii foarte bune de aderare, negociind la multe capitole perioadele de tranzitie cele mai favorabile, in raport cu toti ceilalti membri ai UE. Cel mai problematic si mai tergiversat a fost Mediul, dar polonezii au recuperat cu Agricultura.

In total, Polonia a obtinut nu mai putin de 43 de perioade de tranzitie, cele mai multe fiind adunate la capitolul Mediu: 23. De altfel, Mediul este capitolul pentru a carui rezolvare este rezervat cel mai mare numar de ani. Negociatorii polonezi au obtinut, de asemenea, cresterea cu 1,5 milioane de tone a cotei anuale de lapte pe care trebuie sa o dea Polonia Uniunii Europene, fata de cota propusa de 9,38 de milioane. Avantaje mari au fost obtinute si in negocierile pentru capitolul Agricultura. Polonia are cele mai bune conditii pentru obtinerea ajutoarelor directe care vor finanta dezvoltarea rurala. La Copenhaga, polonezii au introdus si un amendament privind rata TVA pentru locuinte, obtinind si aici rezultate care o avantajeaza.

Per total, fondurile transmise Poloniei de la bugetul Uniunii sint mult superioare cotizatiei pe care aceasta tara o varsa la bugetul Uniunii. Dupa ce cotizeaza la bugetul UE, in 2005, Polonia primeste de la aceasta 2.614 milioane de euro, iar in 2006, mai mult: 2.979 milioane de euro. Ea varsa in acest an 2.450 milioane de euro, iar in 2006, 2.590 milioane de euro. Pentru a ameliora lichiditatile bugetului, Polonia va primi in total 1.433 milioane de euro (443 milioane in 2004, 550 milioane in 2005 si 450 milioane in 2006).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cauti finantare? Care sunt elemente pregatitoare pentru o tranzactie
Setari Cookie-uri