Germania ar putea recurge la o actiune in justitie impotriva Goldman Sachs, acuzata de frauda de supraveghetorul pietei de capital din SUA, in conditiile in care produsele structurate ale bancii americane au generat pierderi bancii germane IKB, salvata ulterior de stat. potrivit Bloomberg.
Purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrich Wilhelm, a declarat ca supraveghetorul pietei financiare din Germania, Bafin, "va cere informatii de la SEC" si ca, dupa ce va analiza datele, "va lua in considerare posibile actiuni legale", potrivit NewsIn.

Securities and Exchange Commission (SEC) a acuzat Goldman Sachs si pe vicepresedintele bancii, francezul Fabrice Tourre, de frauda, pentru ca ar fi inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".

SEC considera ca Goldman Sachs a realizat si vandut un produs de tip CDO ("collateralized debt obligations"), denumit Abacus, legat de performanta unor titluri depinzand de imprumuturi pentru imobile rezidentiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor.

In plangerea sa, SEC a mentionat printre clientii inselati banca germana IKB Deutsche Industriebank, care a plasat bani in Abacus. In 2008, banca germana de stat KfW a fost nevoita sa injecteze aproape 10 miliarde euro in IKB pentru a o salva.

Pentru Goldman Sachs, posibilele probleme din Germania nu sunt singurele din Europa. Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca executivul european va face o investigatie "profunda si extinsa" in legatura cu rolul bancii americane de investitii in ascunderea deficitului bugetar al Greciei prin mecanisme de swap.

La randul sau, premierul britanic Gordon Brown s-a declarat "socat" in legatura cu "falimentul moral" indicat in plangerea inaintata de SEC.

"Este probabil unul din cele mai grave cazuri pe care le-am vazut", a afirmat Brown. "Arata ca si cum oamenii au fost indusi in eroare in legatura cu ce se intampla. Bancile reprezinta inca o problema. Reprezinta un risc pentru economie", a completat premierul britanic.

In plangerea sa, SEC a mentionat ca banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), detinuta acum in proportie de peste 80% de guvernul britanic, a platit 841 milioane dolari bancii Goldman Sachs pentru a scapa de expunerea pe titlurile Abacus, pe care a mostenit-o odata cu preluarea bancii olandeze ABN Amro, in 2007.

In 2002, consiliate de Goldman Sachs, autoritatile de la Atena au imprumutat un miliard de euro prin intermediul unui produs financiar complex, ce a permis statului elen sa nu inscrie aceasta operatiune in conturi, potrivit unor articole aparute in presa. Acest artificiu a permis Greciei sa indeplineasca cerintele de intrare in zona euro, insa a redus sansele de rambursare a datoriilor.

Institutul european de statistica, Eurostat, a demarat in februarie o ancheta pentru a verifica rolul Goldman Sachs in ascunderea deficitului Greciei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri