Companiile de asigurari trateaza riscul produs ca pe un eveniment meteo extrem, spun oficialii din industria de profil, care adauga ca se asteapta la daune platite pasagerilor de ordinul milioanelor de dolari.

Sumele platite de asiguratori sunt de cel putin 150-250 de dolari pe zi si pot ajunge pana la maximum 1.500 de dolari.

De asemenea, calatorii din Islanda ar putea fi acoperiti de clauza referitoare la dezastrele naturale daca efectele eruperii vulcanului au condus la distrugerea drumurilor, scrie New York Times.

„Mii de calatori au fost afectati de evenimentul din Islanda. Asteptam sa platim despagubiri in valoare de milioane de dolari”, a spus Daniel Durazo, director de comunicare in cadrul Access America Travel Insurance si Assistance.

Jim Grace, presedintele Asociatiei Asiguratorilor de Calatorii, a spus ca cifra estimata de Durazo ar putea fi mai mare. „La nivelul industriei cred ca se vor plati daune de peste 10 milioane de dolari. Va fi un eveniment important, din prisma daunelor platite, pentru industria asigurarilor”, a detaliat el.

In prezent, circa 30% dintre calatorii americani cumpara polite de protectie pentru croaziere, zboruri si intarzieri sau anulari care sunt cauzate de vreme si uneori de dezastrele naturale cum sunt cutremurele sau furtunile de mare amploare. Aproximativ 1,6 miliarde de dolari sunt platiti anual prin prime, insa potentialele pierderi din anumite sectoare din industrie sunt greu de estimat, mai ales cand este vorba de domeniul asigurarilor.

Totodata, asiguratorii de talie redusa ar putea fi impovarati de despagubiri
in valoare de milioane de dolari, adauga Grace. „Vorbim, in acest caz si despre asiguratorii de dimensiuni foarte mici, insa de obicei acestia colaboreaza cu companiile mai mari, de aceea sunt sanse mici ca acestia sa intre in insolventa”, a mai spus el.

Plata despagubirilor catre asigurati, calatori persoane fizice va depinde de specificul politei contractate si excluderile prevazute de aceasta. In acelasi timp, depinde si de abordarea pe care compania care a subscris polita o va aplica in urma acestui eveniment.

Oficialii industriei au asemanat efectele eruptiei vulcanice cu cele ale atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Asiguratorii avertizeaza companiile aeriene: Unele daune nu vor fi acoperite