Transferul activelor toxice de la privat la public ar putea genera o noua amenintare asupra sistemului financiar global, chiar daca economia mondiala da semne de redresare, arata un raport al Fondului Monetar International (FMI)
"Cele mai mari riscuri s-au mutat dinspre sectorul privat catre cel public in economiile dezvoltate. Guvernele nu numai ca au preluat numeroase active toxice de la institutiile private, dar ca urmare a recesiunii se confrunta cu nevoi masive de finantare in urmatorii ani. Cresterea inceata a economiei reale si somajul ridicat vor diminua veniturile din taxe si vor impune cheltuieli bugetare mai mari, pentru ajutoare sociale si crearea de locuri de munca", noteaza sursa citata, potrivit NewsIn.

FMI sustine ca "in pofida imbunatatirilor recente ale perspectivei si sanatatii sistemului financiar global, stabilitatea nu este inca asigurata. Daca urmarile crizei actuale si cresterea riscurilor suverane nu vor fi rezolvate, ne vom confrunta cu riscul real de subminare a redresarii si extinderea crizei financiare intr-o faza noua".

Portofoliile bancilor contin inca active toxice, consumul si afacerile raman prudente, iar recuperarea creditarii va mai dura, se mai arata in raport.

"Mai mult chiar, o mare parte din sistemul financiar continua sa se bazeze in anumite procente pe masurile extraordinare luate de guverne in urma cu doi ani", arata documoentul

In plus, temerile investitorilor despre solvabilitatea pe termen lung a guvernelor ar putea provoca un declin al preturilor obligatiunilor emise de economiile avansate. Ca urmare, bancile in calitate de investitori majori in obligatiuni de stat s-ar putea confrunta cu scaderi noi ale valorii activelor. Si majorarea ratelor dobanzilor la datoria publica ar putea genera costuri suplimentare pentru companii, consumatori si banci.

Acest risc subliniaza fragilitatea procesului de revenire a sistemului bancar, care a inregistrat progrese majore de la ultimul raport intocmit de FMI, in octombrie 2009. Raportul arata ca sectorul bancar - care s-a confruntat in urma cu doi ani cu probleme majore de finantare, din cauza lipsei de incredere din partea investitorilor - isi revine.

Totusi, FMI precizeaza ca, desi este posibil ca perioada critica a reducerii creditarii sa fi fost depasita, este putin probabil ca bancile sa majoreze semnificativ creditarea in viitorul apropiat, atat din cauza activelor toxice pe care le au in continuare in bilanturi, cat si din cauza presiunilor de finantare cu care se vor confrunta. Mai mult, retragerea stimulilor guvernamentali va continua sa limiteze creditarea.

Unele piete emergente si unele economii dezvoltate au devenit atractive pentru investitorii din majoritatea economilor dezvoltate, unde profiturile sunt mici si nivelul de lichiditate este ridicat, datorita politicilor de sustinere a sectorului financiar si a economiei reale. Astfel, au fost inregistrate afluxuri de capital catre Brazilia, China, India si Indonezia, pentru care se estimeaza perspective mai bune de crestere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri