Fondul Monetar International (FMI) a recomandat introducere a doua noi taxe pentru institutiile financiare, prin care sa se previna sau sa se acopere costurile viitoarelor crize, taxe ce ar putea costa sectorul finanicar pana la 2.000 miliarde dolari, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
FMI recomanda tarilor din cadrul G20 sa impuna "o contributie de stabilitate financiara", pentru a acoperi costurile fiscale directe cu eventualele falimente bancare, potrivit unui raport FMI, citat de BBC, conform NewsIn.

Chiar daca nivelul contributiilor urmeaza sa fie stabilit de guverne, FMI a sugerat in raport un nivel cuprins intre 2% si 4% din produsul intern brut, pe baza experientelor anetrioare. Nivelul s-ar traduce prin 1.000-2.000 miliarde dolari, luand in calcul produsul intern brut total al tarilor din cadrul G20.

Tarile G20 au oferit sistemului bancar un sprijin direct in valoare de 2.000 miliarde dolari, pe perioada crizei financiare. Guvernele au injectat peste jumatate din aceasta suma direct in sistemul financiar.

Potrivit propunerilor formulate pentru prima taxa, nivelul perceput fiecarei institutii ar fi initial egal, insa ar urma sa fie ajustat in functie de riscurile sistemice ale institutiei si de variatiile riscurilor generale. Taxa ar fi calculata in functie de datele din bilantul contabil, precum si de unele elemente extra-bilantiere, excluzand capitalul si datoriile asigurate. Daca fondurile ar deveni insuficiente, ar fi perceput un comision suplimentar pentru o linie de credit.

"Contributia de stabilitate financiara ar da asigurari ca industria este in stare sa ajute la strangerea banilor necesari pentru o eventuala salvare si ar reduce riscurile sistemice", potrivit raportului.

In cazul in care ar fi necesare contributii mai mari, FMI recomanda o "taxa pe activitatile financiare", prin care sa se perceapa o parte din profituri si din compensatii. Aceasta taxa ar avea si alte efecte benefice, precum evitarea asumarii de riscuri excesive, potrivit FMI.

"In functie de modul in care va fi proiectata, taxa pe activitatile financiare ar asigura ca sectorul financiar contribuie la costurile fiscale asociate crizelor financiare", se mai arata in raport.

Seful trezoreriei britanice, Alistair Darling, a salutat propunerea. "Recunoasterea faptului ca bancile trebuie sa contribuie la societatea in care isi desfasoara operatiunile este corecta", a spus el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri