Cu o zi inainte de incheierea perioadei de ofertare pentru privatizarea partiala a companiei Electricite de France (EDF), obiectivul de 4 milioane de actionari individuali, care a fost fixat de EDF, pare atins, precizeaza \"Le Figaro.\" Titlurile EDF, destinate investitorilor institutionali, au fost deja subscrise la un pret intre 29,5 si 34,10 euro pe titlu. Persoanele fizice au putut cumpara titluri EDF la un pret ce includea o reducere de un euro pe actiune fata de investitorii institutionali.

Dupa ce investitorii institutionali au achizitionat aproximativ 30% din actiunile scoase pe piata, persoanele fizice s-au aratat interesate de titlurile companiei de electricitate, cumparand restul de 70% din cele 206,6 milioane de actiuni puse la bataie. Pierre Gadonneix, presedintele EDF, si-a fixat ca obiectiv depasirea volumului de 4 milioane de actionari particulari, misiune care pare deja indeplinita, numarul actual al persoanelor fizice care au cumparat actiuni EDF confirmand estimarile initiale.

Listarea firmei reprezinta un record in istoria privatizarilor franceze. France Telecom, care detinea pana acum acest titlu, va trebui sa-l cedeze in favoarea companiei de electricitate.

Listarea la bursa a adus deja statului francez 6,3 miliarde euro, peste suma de 2 miliarde euro, stransa in urma privatizarii France Telecom in 1997.

Francezii au lansat privatizarea partiala a companiei de electricitate la sfarsitul lunii trecute, actiune in urma careia statul si-a propus sa obtina aproximativ 7 miliarde euro. Perioada de ofertare se va incheia la 17 noiembrie, iar emisiunea de actiuni va debuta la 21 noiembrie. In urma listarii, care este cea mai mare din ultimii patru ani, valoarea estimata a EDF ar putea ajunge la peste 60 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »