"Oricine poate calcula foarte usor nivelul propriei contributii la ajutoarele pentru Grecia, impartind suma pe care o va obtine aceasta tara la numarul de locuitori din zona euro. Insa scaderea ritmului de crestere economica va fi mult mai dureroasa", a afirmat Klaus, intr-un articol publicat de saptamanalul Ekonom, potrivit NewsIn.

Presedintele ceh sustine ca "dizolvarea zonei euro nu este iminenta, insa pretul platit pentru a asigura supravietuirea acesteia va continua sa creasca". Acest pret va fi platit din motive politice, iar populatie zonei euro "nu va afla niciodata nivelul sau real", a subliniat el.

Presedintele ceh spune ca tarile din zona euro au inregistrat o incetinire a cresterii economice fata de deceniile precedente si ca nu sunt protejate impotriva turbulentelor economice externe, in pofida studiilor "tendentioase" care arata contrariul.

Potrivit economistilor cehi, 2015 este o data realista pentru adoptarea monedei unice, dupa ce Praga a renuntat la obiectivele stabilite anterior pentru 2009, 2010 si 2012.