Inalta Curte de Justitie din Ungaria a respins un apel facut de un fond de investitii al lui George Soros, prin care contesta o amenda de 1,62 milioane euro aplicata de autoritatea de supraveghere a pietei de capital, pentru influentarea cursului actiunilor OTP Bank, scrie portfolio.hu.
Decizia Instantei este definitiva, intrucat Soros Fund Management LLC a epuizat toate caile de atac.

Anul trecut, arbitrul pietei de capital din Ungaria, PSZAF, a anuntat ca fondul lui Soros a facut in 9 octombrie 2008 unele tranzactii cu actiuni OTP Bank, incalcand reglementarile locale. In acea zi, actiunile OTP au cazut cu 22%, potrivit NewsIn.

Reglementatorul a descoperit ca celebrul investitor a imprumutat actiuni ale bancii pentru a le vinde in lipsa pe Bursa de Valori din Budapesta. La inceput, nimeni nu a banuit ce se intampla cu actiunile OTP Bank, dar ulterior au aparut zvonuri ca banca ar avea probleme.

PSZAF a explicat ca Soros Fund Management LLC, companie creata de omul de afaceri de origine maghiara, a candut in lipsa (short-selling -n.r.) actiunile OTP la inchiderea sedintei din 9 octombrie 2008, pentru a-si acoperi tranzactia in ziua urmatoare intr-un mod care incalca normele de tranzactionare.

In urma acestei tranzactii, fondul a fost acuzat de manipularea pietei. Autoritatea pietei de capital a decis sa dea o amenda atat de mare in acest caz deoarce tranzactiile au avut loc intr-o perioada in care criza financiara lovise deja piata financiara si de capital din Ungaria, iar operatiunea lui Soros s-a reflectat asupra unei actiuni cu o pondere importanta in indicele BUX.

PSZAF apreciaza ca fondul investitorului a facut un profit de 675.000 dolari in urma speculatiilor cu titluri OTP, iar tinand cont de gravitatea faptei a stabilit o amenda de patru ori mai mare decat suma realizata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri