Viitorul guvern de la Budapesta va purta negocieri cu Fondul Monetar International si va elabora un plan de reducere a datoriilor statului, a declarat liderul partidului de centru-dreapta Fidesz, Viktor Orban, castigatorul alegerilor parlamentare din Ungaria, relateaza Radio Romania Actualitati, citat de agentia Societatea Romana de Radiodifuziune (RADOR).
.

Liderul Fidesz, Viktor Orban, a asigurat ca vrea o relatie de parteneriat cu organismele internationale, potrivit NewsIn.

"Din punctul meu de vedere, nici FMI si nici institutiile financiare ale Uniunii Europene nu sunt sefii nostri si noi nu ne subordonam lor. Eu consider ca fiecare tara este responsabila pentru propria politica economica si propria economie. Daca luam in primire un ajutor, trebuie sa discutam cu cei care ofera banii. Scopul acestor discutii nu este sa ascultam ce ni se dicteaza. Treaba noastra este sa avem un proiect economic pentru care sa ii castigam ca parteneri pe cei care in ultimul timp si-au asumat finantarea Ungariei, deci noi aspiram la o cooperare in sistem de parteneriat", a declarat el.

Viktor Orban a mai spus ca ideal ar fi ca deficitul bugetar sa fie zero, dar problema este ca tara are datorii mari.

In campania electorala, Fidesz a respins obiectivul de deficit public fixat de socialisti pentru anul acesta (3,8% din PIB), calificandu-l drept o iluzie. Formatiunea anuntase deja ca intentioneaza sa renegocieze acordul cu FMI, dar nu a oferit detalii privind posibile schimbari.

Pentru a asigura cresterea economica, Fidesz promoveaza scaderile de impozite si crearea a un milion de locuri de munca in urmatorii 10 ani. Aceste masuri vor duce, probabil, la o crestere a deficitului in 2010 la 6,5% din PIB.

"Sustinerea (FMI si UE - n.red.) pentru noi masuri politice ar creste credibilitatea programului si ar putea ajuta la controlarea volatilitatii pietei si a incertitudinii in perioada initiala", a explicat economistul UBS Gyorgy Kovacs.

De asemenea, partidul a criticat banca centrala pentru ca nu a redus rata dobanzii mai devreme si mai mult. Unii experti se asteapta ca Fidesz sa incerce sa il demita pe guvernatorul banbii centrale, Andras Simor, numit de socialisti.

Multi economisti afirma ca un guvern ungar cu o sustinere publica puternica si format numai din Fidesz ar avea un impact pozitiv asupra pietelor financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri