Retrogradarea Greciei la categoria junk a sporit temerile privind statul elen si a urcat costul asigurarii contra riscului de faliment in urmatorii cinci ani, piata apreciind acum ca statul elen are cea mai mare probabilitate de a intra in faliment din lume, de aproape 50%.

Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a urcat marti cu inca 113 puncte de baza, pana la 823,7 puncte de baza in cazul Greciei, potrivit platformei CMA DataVision. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 823.700 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.

In aceste conditii, Grecia a ajuns pe primul loc in clasamentul celor mai riscante tari evaluate de catre piata, depasind Argentina si Venezuela - tari care chiar au intrat in urma cu cativa ani in incetare de plati. Statul elen are o probabilitate de intrare in incetare de plati in urmatorii cinci ani de 47,8%, potrivit NewsIn.

De asemenea, un alt stat din zona euro, Portugalia, a urcat pe locul 6 in acest clasament, cu o marja la CDS-uri de 385,89 puncte de baza si o probabilitate de intrare in incetare de plati de 28,4%.

Marti, Standard & Poor’s a retrogradat Grecia la categoria fara recomandare de investitii (junk), coborand ratingul tarii la ‘BB+’ (identic cu cel al Romaniei), cu perspectiva negativa. Tot S&P a redus si ratingul Portugaliei, cu doua trepte, de la 'A+' la 'A-',tot cu perspectiva negativa.

Situatia a inceput sa creeze panica in piete: bursele europene s-au prabusit marti, euro a cazut sub 1,32 dolari, iar multi decidenti europeni vorbesc de masuri urgente pentru a limita riscul de contagiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si