Serbia a iesit din recesiune in T1

Economia Serbiei a iesit din recesiune in primul trimestru din acest an, inregistrand o crestere de 1% fata de aceeasi perioada din 2009, a anuntat institutul sarb de statistica, citat de Les Echos.
"Este prima crestere a produsului intern brut dupa patru trimestre de scadere in 2009. Cresterea din acest trimestru inseamna ca Serbia a iesit din recesiune", a afirmat directorul institutului, Dragan Vukmirovici, citat de NewsIn.

De asemenea, deficitul comercial al Serbiei a scazut in primele trei luni din 2010 cu 20,7% fata de perioada similara din 2009, la 1,2 miliarde euro. Exporturile au insumat 1,4 miliarde euro in primul trimestru, in scadere cu 14,9%.

Serbia a obtinut in mai 2009 un imprumut de 3 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), din care a incasat deja trei transe in valoare de 1,5 miliarde euro.

In schimbul banilor, guvernul de la Belgrad s-a angajat sa reduca deficitul bugetar si sa restranga personalul public cu 10%. De asemenea, pensiile si salariile bugetarilor au fost inghetate pana in aprilie 2011.

FMI prevede ca economia sarba isi va reveni usor in acest an, estimand o crestere de 2% in 2010 si de 3% anul viitor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri