Americanii au scapat ca prin urechile acului de un atentat grav ce ar fi trebuit sa aiba loc in Times Square din New York, gratie unui vanzator ambulant care a vazut o masina suspecta ce s-a dovedit a fi plina cu elemente ale unei bombe, relateaza CNN.
"Am evitat ceea ce ar fi putut fi un eveniment mortal", a spus primarul Michael Bloomberg. "Cu siguranta ar fi explodat si s-ar fi produs un incendiu de proportii", a adaugat el.

Presedintele Barack Obama, pus la curent cu incidentul de sambata seara, a declarat ca guvernul federal este pregatit sa ofere ajutor, iar Departamentul pentru Securitate interna a subliniat ca monitorizeaza evolutiile din acest caz, potrivit NewsIn.

Doi ofiteri federali au declarat ca deocamdata este prea devreme sa se spuna daca acest incident implica al-Qaida sau alt grup terorist, dar nivelul de alerta ramane la "galben", adica ridicat. Oficialii vor urmari imaginile surprinse de zecile de camere de supraveghere din Times Square, pentru a stabili daca cineva a iesit intr-adevar in fuga din masina Nissan Pathfinder.

In masina, politia a gasit trei tuburi cu propan, doua canistre cu benzina, baterii, doua ceasuri, fire. "Erau elemente explozive, inclusiv praf de pusca, gazolina, propan si un fel de fire electrice atasate unui ceas", a declarat purtatorul de cuvant al NYPD citat de ABC News. Este vorba despre trei ciclindri de propan si doua canistre de benzina, a precizat ulterior primarul. El a declarat ca firele din jurul dispozitivului demonstreaza ca "nu a fost vorba despre o munca de amator".

Genistii au folosit un robot pentru a dezamorsa bomba. Analizarea ei va necesita timp, fiind complexa, dar, potrivit unui oficial, "expertii pot face minuni".

Autoritatile ar putea face apel la public pentru furnizarea de fotografii personale facute inainte de sosirea politiei.

In urma incidentului, sectorul a fost izolat, dar nu s-au depistat alte elemente suspecte. Hotelul Marriott din apropiere nu a permis nimanui sa intre sau sa iasa, iar un restaurant fast-food din zona si-a inchis portile si a evacuat personalul. De asemenea, persoanele aflate in diverse teatre din zona nu au putut iesi.

Totul a inceput cand un vanzator de tricouri, veteran al razboiului din Vietnam, a vazut fum iesind dintr-o cutie din interiorul masinii, aflata intr-o intersectia aglomerata. El a alertat un politist calare, care a chemat intariri.

Un martor ocular a declarat la CNN ca in vehiculul lasat in piata Times Square din New York, in care a fost gasit material asamblat pentru o bomba, s-a produs initial o explozie, iar apoi a inceput sa iasa fum dintr-o cutie neagra aflata in interiorul masinii. Incidentul aminteste de tentativa de atentat inregistrata de Craciun la bordul unei curse transatlantice, cand, in mod similar, explozibilul atasat de corpul unui kamikaze s-a aprins printr-o mica detonare, dar nu a antrenat explozia masiva ce ar fi trebuit sa urmeze. Tentativa esuata de atentat din decembrie anul trecut a fost revendicata de al-Qaida.

"Stiti ca spunem des ca, atunci cand un terorist este prins, el are harta orasului New York in buzunar. Iar astazi ne-am amintit cu ce pericole ne confruntam", a declarat primarul Bloomberg. Guvernatorul David Paterson a laudat fortele de ordine. "Astazi, suntem extrem de indatorati actiunilor eroice ale politiei din New York si ale unui cetatean vigilent, care a identificat un vehicul suspect in Times Square. Din fericire, nimeni nu a fost ranit,. iar acum intreaga atentie a orasului, statului si tarii se va orienta catre aducerea in justitie a celor vinovati", a subliniat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri