Moneda unica a fost puternic afectata, de la inceputul anului, de criza din Grecia si rezultatele economice inregistrate in zona euro, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj X-Trade Brokers Romaia.
“De la inceputul anului si pana in prezent, moneda europeana s-a depreciat puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii, atat din cauza crizei din Grecia, cat si ca urmare a rezultatelor economice slabe inregistrate de zona euro, precum si de Uniunea Europeana in ansamblul sau”, a declarat Victor Safta (foto), directorul X-Trade Brokers Romania.

In raport cu moneda europeana, cele mai mari aprecieri au fost marcate de catre rubla, lira turceasca si dolarul american, in primele patru luni ale anului.

Rubla s-a apreciat de la inceputul anului cu 10,21%, perechea valutara EUR/RUB ajungand la 38,83. Cresterea lirei turcesti fata de moneda europeana a fost de 7,49% in aceeasi perioada, EUR/TRY ajungand la 1,9766 la finalul lui aprilie.

“In ceea ce priveste dolarul american, acesta a intrat intr-un puternic proces de apreciere fata de euro inca de la finele anului trecut, «motoarele» economiei americane sustinandu-l puternic mai ales in trimestrul al patrulea, cand SUA au inregistrat o crestere economica de 5,6%, evolutia mentinandu-se in anul curent: in primul trimestru economia americana a continuat sa creasca cu 3,2%”, se indica in analiza XTB.

Dolarul american a inceput anul cu un raport de schimb de 1,43 USD pentru 1 euro, ajungand la sfarsitul lunii aprilie la 1,3315 USD pentru un euro, inregistrand astfel o apreciere de 6,88% fata de moneda unica.

“Evolutiile acestor monede au fost sustinute si de performantele bune obtinute de economiile respective, asa incat acestea au castigat nu numai din deprecierea monedei europene, cat si datorita propriilor economii, prin propriile eforturi”, explica Safta.

Cele mai slabe aprecieri fata de euro au fost obtinut de catre forint (0,68%), lira sterlina (1,99%) si leul (2,57%), potrivit cotatiilor de pe platforma X-Trade Brokers.

“Criza din Grecia a afectat categoric intreaga Uniune Europeana si testeaza in continuare limitele mecanismelor monedei unice, insa, in acelasi timp, nu trebuie sa ii atribuim Greciei intreaga «vina» pentru performantele slabe ale economiilor din UE, deoarece si rezultatele bune - in comparatie - obtinute de alte state, au contribuit semnificativ la scaderea monedei europene”, a precizat Victor Safta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri