“Cred ca americanii isi dau seama, de altfel acesta este cazul oamenilor de aici, ca ne confruntam cu o catastrofa ecologica poate fara precedent", a declarat Obama la Venice, una dintre localitatile de pe coasta amenintare de mareea neagra.

"Sa fiu clar: BP este responsabila pentru scurgere. BP va plati factura", a subliniat Obama, citat de USA Today. "Dar in calitate de presedinte al Statelor Unite nu voi scuti niciun efort pentru a raspunde crizei, atat timp cat continua aceasta si nu voi scuti nicio resursa pentru a repara pagubele provocate", a adaugat el.

Liderul de la Casa Alba a admis, insa, ca in pofida "celei mai avansate tehnologii disponibile", scurgerea ar putea sa nu fie oprita timp de mai multe zile, relateaza CNN.

Obama a mers cinci ore cu avionul, elicopterul si masina pentru a ajunge la Venice, unde a fost informat despre situatie la comandamentul Pazei de Coasta, a discutat cu cinci pescari si a inspectat linia coastei din elicopter.
Imaginile din satelit analizate de Universitatea Miami sugereaza ca pata de petrol a ajuns la dimensiunile statului Puerto Rico. "Pata se extinde mult mai rapid decat se estima", a spus un expert. De asemenea, au fost lansate avertismente potrivit carora, in cateva saptamani, dezastrul l-ar putea eclipsa pe cel din 1989, Exxon Valdez, cel mai mare din istoria SUA.

Aceasta este prima data de la explozia din 20 aprilie a platformei British Petroleum cand Obama isi dedica o intreaga zi incidentului, potrivit USA Today. Consilierii sai au depus eforturi pentru a se asigura ca nu vor exista comparatii cu reactia fostului presedinte George W. Bush la uraganul Katrina, din 2005.