ABB va cumpara compania americana Ventyx de la grupul de investitii Vista Equity Partners pentru un software care gestioneaza retelele de energie electrica. Dezvoltatorul soft-ului care monitorizeaza circuitul curentului a generat venituri de 250 milioane dolari in 2009.

Preluarea Ventyx este prima achizitie ABB ce depaseste un miliard de dolari, dupa ce directorul executiv Joe Hogan a urmarit sa beneficieze de oportunitatile de achizitii, in timp ce a strans suficient capital pentru a conserva profitul companiei. Rezervele ABB au provocat speculatii legate de preluari importante, dupa ce recesiunea globala a redus valoarea companiilor.

"Piata a anticipat ca ABB va incepe sa foloseasca rezervele de capital de care dispune, iar prima tranzactie importanta va atrage atentia investitorilor", a declarat Andreas Willi, analist JPMorgan Securities.

Preluarea Ventyx va tripla potentiala baza de clienti pentru soft-urile de gestionare a energiei si va fi finalizata in al doilea trimestru, a anuntat ABB.