Cotidianul noteaza ca, "simtindu-se, probabil putin ranite de reactia pietelor si populatiei Atenei, FMI a dat publicitatii o declaratie potrivit careia nu insista pentru noi reduceri ale salariilor in Romania". "Pachetul a fost dezvoltat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI", a anuntat Fondul intr-un comunicat publicat dupa inchiderea burselor din SUA. Wall Street Journal subliniaza ca FMI "nu mai are nevoie de noi inamici".

Si BBC anunta ca Romania va reduce salariile si pensiile, amintind ca FMI a oferit credite si pentru Letonia si Ungaria. Niciuna dintre cele trei tari nu a respectat obiectivele fixate pentru reducerea deficitului. BBc subliniaza ca economia Romaniei s-a contractat cu 7,1% in 2009, scrie NewsIn.

Potrivit DPA, pe langa reducerea salariilor si pensiilor din sectorul bugetar, 16 programe de asistenta, precum subventia caldurii, vor fi limitate sau coordonate mai bine. Printre subiectele discutate cu FMI s-a numarat si deficitul bugetar fixat la 5,9%, pe care Romania ar urma sa il depaseasca.

Business Week afirma ca in Romania exista circa 1,3 milioane de bugetari care vor fi afectati de reduceri. FMI a avertizat ca numarul total al somerilor din tara ar putea ajunge la un milion anul acesta. Business Week aminteste ca anterior, Banca Nationala a redus rata de referinta a dobanzii la un nivel record, de 6,25%, a patra reducere de anul acesta.