Legea adoptata de 390 din cei 601 deputati din Bundestag va urma sa treaca de votul camerei superioare a parlamentului in dupa amiaza zilei de vineri, dupa care va trebui semnata de presedintele republicii, in contextul in care cancelarul german Angela Merkel participa la un summit european la Bruxelles.

Aceasta ''lege de stabilizare a uniunii monetare'' era necesara pentru deblocarea creditului de catre banca KfW Kommunalbank, acesta urmand a fi garantat de statul federal german. Anul acesta, Germania va imprumuta Greciei 8,4 miliarde euro, urmand ca restul de 14 miliarde euro sa fie livrate in 2011 si 2012.

Astfel, Germania va deveni cel mai mare finantator al planului de sustinere a Greciei, care prevede credite bilaterale in valoare totala de maximum 80 miliarde euro din partea tarilor zonei euro si alte 30 miliarde euro din partea Fondului Monetar International (FMI) pe o perioada de trei ani.

Germania a ezitat sa adopte legea pentru Grecia din cauza presiunilor exercitate de opinia publica, ostila masurii, in contextul in care duminica vor avea loc alegeri regionale ce s-ar putea dovedi riscante pentru coalitia condusa de Angela Merkel.

Guvernul a incercat sa asigure o majoritate confortabila pentru acest vot, negocierile fiind continuate inclusiv joi cu partidele din opozitie, in special cu SPD (partidul social democrat din Germania), insa fara succes.

Alesii social-democratilor s-au abtinut in final, in timp ce verzii au votat in favoarea planului de ajutorare, iar neo-comunistii (Die Linke) au votat impotriva.