Liderii celor 16 state din zona euro au aprobat creditul in valoare de 110 miliarde euro destinat Greciei, pentru a impiedica extinderea crizei financiare cu care se confrunta aceasta tara, relateaza BBC.
La o reuniune organizata vineri la Bruxelles, liderii zonei euro au aprobat pachetul de asistenta UE-FMI pentru Grecia si si-au luat angajamentul sa accelereze planurile pentru reducerea deficitelor. De asemenea, ei au inasprit regulile bugetare ale UE, au implementat sanctiuni mai eficiente pentru cei care incalca regulile de indatorare si au anuntat ca vor monitoriza mai atent deficitele si competitivitatea.

Toate institutiile, inclusiv Banca Centrala Europeana, vor folosi "toate mijloacele disponibile pentru a asigura stabilitatea zonei euro", au afirmat ei intr-un comunicat.

In schimbul imprumutului pe trei ani, Atena trebuie sa isi reduca cheltuielile publice. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Eurogrup va face totul pentru a mentine stabilitatea financiara a Greciei, informeaza NewsIn.

"Vom apara euro indiferent de pret. Avem mai multe instrumente la dispozitie si le vom folosi", a declarat Barroso dupa summit. El a refuzat sa dea detalii despre plan, care urmeaza sa le fie prezentat duminica ministrilor de finante din statele membre UE, dar a explicat ca acesta a fost realizat tinand cont de "posibilitatile financiare existente" in buget.

Liderii zonei euro au prezentat vineri si o serie de propuneri pentrru un Mecanism european de stabilizare pentru mentinerea stabilitatii financiare. Ei spera ca acest nou mecanism, care va avea la dspozitie pana la 70 de miliarde de euro, va fi pregatit inainte de deschiderea burselor, luni, pentru ca investitorii sa nu reactioneze la temerile ca situatia din Grecia se va extinde si in alte tari cu deficite mari sau crestere economica mica.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca mecanismul va transmite un "semnal foarte clar" care sa descurajeze speculatiile pe piata. Ea a discutat anterior cu presedintele american Barack Obama, care a cerut un "raspuns politica puternic", din partea intregii comunitati internationale.

Euro s-a depreciat, pe fondul temerilor ca tari precum Spania si Portugalia s-ar putea confrunta cu probleme similare.
Potrivit BBC, planul de ajutor pentru Grecia necesita mult mai multi bani decat se sugera in urma cu cateva saptamani. Asistenta financiara oferita este fara precedent, iar liderii europeni spera sa va elimina termerile ca aceasta criza se va propaga de la o tara la alta.

"Suntem pe deplin constienti ca ne confruntam cu o situatie grava in zona euro. Tine de responsabilitate si tine de solidaritate. Vom infrunta situatia impreuna", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Reuniunea de la Bruxelles a intervenit la o zi dupa ce parlamentarii greci au aprobat pachetul de masuri draconice de austeritate.

Guvernul elen va reduce salariile din sectorul public, va creste varsta de pensionare pentru femei in sectorul public si va impune noi taxe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri