"Sunt foarte preocupat in legatura cu ceea ce se intampla in Europa", a declarat Obama, intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossia, difuzat sambata de Casa Alba. "Cred ca europenii sunt constienti ca situatia este foarte serioasa. Grecia ia masuri foarte dificile, autoritatile de la Atena au pus in aplicare un plan care necesita masuri dificile", a adaugat presedintele american, potrivit NewsIn.

"Ar fi bine atat pentru Statele Unite, cat si pentru Rusia, daca vom putea stabiliza situatia din Europa", a mai afirmat Obama, subliniind ca criza din Grecia si impactul acesteia asupra burselor mondiale reprezinta "amenintari serioase" pentru SUA.

Parlamentul de la Atena a aprobat saptamana trecuta masuri de austeritate fara precedent, pentru a primi un ajutor masiv de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in valoare de 110 miliarde euro.

Pe de alta parte, presedintele american a afirmat, in interviul pentru postul de televiziune Rossia, ca doreste o colaborare mai stransa intre Rusia si Statele Unite in lupta impotriva terorismului. Liderul de la Casa Alba a mentionat ca terorismul reprezinta "amenintari fara precedent" pentru securitatea celor doua tari, facand referire la recentul atac de la metroul din Moscova si la atentatul ratat din Times Square, de la New York.

El a condamnat, de asemenea, pozitiile Phenianului si Teheranului in privinta dosarului nuclear, adaugand ca cele doua tari nu coopereaza cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica si sfideaza dreptul internationa si rezolutiile ONU. Presedintele Obama s-a declarat multumit de cooperarea dintre Rusia si SUA privind dosarul nuclear iranian, reafirmand necesitatea sanctiunilor impotriva Iranului.

In acelasi timp, Barack Obama si-a exprimat speranta ca Senatul va ratifica pana in noiembrie noul tratat de dezarmare START cu Rusia, desi liderul majoritatii democrate a afirmat recent ca este putin probabil ca votul sa aiba loc anul acesta. "As dori ca ratificarea sa aiba loc inainte de alegeri", spus presedintele american, facand referire la alegerile de la jumatatea mandatului, care urmeaza sa se desfasoare la 2 noiembrie.

Obama a mai declarat ca administratia de la Washington intentioneaza sa trimita tratatul si anexele sale in Senat, in speranta ca acesta se va pronunta rapid. Duma rusa urmeaza, la randul sau, sa aprobe tratatul care prevede reducerea cu 30% a ogivelor nucleare desfasurate de Statele Unite si Rusia. Tratatul, semnat in aprilie la Praga, reprezinta un succes diplomatic atat pentru Obama, cat si pentru omologul sau rus, Dmitri Medvedev, cu care presedintele american spune ca a reusit sa stabileasca o relatie de incredere.