Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care furnizeaza aproximativ 40% din productia mondiala de petrol, a cerut statelor europene sa reduca taxele la produsele petroliere pentru a scadea preturile, informeaza Reuters.

La Forumul International al Energiei (FIE) de la Riad, in Arabia Saudita, regele saudit Abdullah a sustinut continuarea exportului de petrol in cantitati suficiente, dar, in acelasi timp, a cerut celor mai mari consumatori sa reduca taxele pe produsele petroliere. „Politica regatului nostru se bazeaza pe un pret rezonabil la petrol si pe un volum de livrare care sa fie suficient pentru toti consumatorii“, a afirmat regele saudit, in deschiderea conferintei.

„Aceste state ar trebui sa diminueze povara care apasa pe cetateni, reducand taxele pe produsele petroliere, atunci cand preturile cresc“, a adaugat Regele. Seicul Ahmad Fahd al-Sabah, presedintele OPEC si ministrul Energiei din Kuweit, a precizat, de asemenea, ca vor avea multe intalniri si se vor cauta modalitati de reducere a taxelor in tarile consumatoare. „Aceasta este problema lor financiara, dar toti ar trebui sa stie ca in Europa, 80% din pretul produselor petroliere il constituie taxele“, a declarat seicul reporterilor.

Thierry Breton, ministrul francez al Finantelor si Economiei, a afirmat, insa, ca nivelul mare de consum din statele industrializate este vinovat pentru preturile mari si mai putin taxele mari. „Nu este vorba de impozite. Nu vrem sa dam impresia ca dorim sa stimulam consumul aici sau altundeva. In locul acestui fapt, ar trebui sa limitam consumul“, a subliniat Breton.

FIE reprezinta prima intalnire majora a statelor producatoare si consumatoare de petrol, dupa ce titeiul a ajuns la sfarsitul lunii august la 70,85 dolari barilul.