Rusia isi propune sa contribuie la consolidarea investitiilor ruse in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in domeniul petrolier si energetic, dar si in cel metalugic, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care mai exista in Romania.
Romania figureaza ca subcapitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa, potrivit unui document postat pe site-ul MAE rus, citat de NewsIn.

Documentul, elaborat de Ministerul rus de Externe si aprobat de presedintele Dmitri Medvedev, constituie o propunere de schimbare a doctrinei de politica externa a Moscovei, care sa tina seama de motivatii economice.

"Criza a demonstrat ca Rusia nu se poate dezvolta singura - trebuie sa se sprijine pe cineva", a apreciat o sursa din MAE rus, citata de editia in limba rusa a revistei Newsweek.

Proiectul intitulat "Programul pentru folosirea eficienta si sistematica a factorilor de politica externa pentru dezvoltarea pe termen lung a Federatiei Ruse" prevede consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana si Statele Unite, descrise drept partenerii preferabili.

Principalul motiv pentru aceasta schimbare neasteptata in politica externa rusa, in special in ceea ce priveste Occidentul, il reprezinta nevoia de investitii pentru modernizarea economiei si infrastructurii.

Rusia isi propune crearea asa-numitelor "aliante pentru modernizare" cu partenerii cei mai importanti din Europa si cu UE in ansamblu, folosirea potentialului tehnologic american si depasirea restrictiilor care se mai mentin inca in SUA in privinta transferului de tehnologii superioare catre Rusia, formarea de parteneriate sau aliante tehnologice cu tari ca Brazilia, India, China, Coreea, Singapore.

Institutiile abilitate din Federatia Rusa ar urma sa elaboreze o lista de tehnologii si procese tehnologice de care dispun partenerii externi si care prezinta interes pentru Rusia.

Programul vorbeste si despre necesitatea identificarii inclusiv a tehnologiilor avansate aflate in dotarea nu doar a companiilor de stat, ci si private, din mediul stiintific, de cercetare si academic.

Romania figureaza ca subcapitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa, documentul subliniind necesitatea de a contribui la fortificarea business-ului rusesc in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in complexul petrolier si energetic, in metalurgia feroasa si neferoasa, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care inca functioneaza in Romania.

Alta prioritate in relatiile cu Romania este amplificarea cooperarii in sectorul de gaze, inclusiv asigurarea tranzitului gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, dar si construirea si exploatarea depozitelor subterane de gaze pe teritoriul romanesc.

Moscova isi mai propune ca contribuie la realizarea proiectelor comune in domeniul energetic - participarea companiilor rusesti la reconstruirea si modernizarea capacitatilor romanesti producatoare de energie care lucreaza in baza echipamentelor rusesti (sovietice), construirea in Romania de centrale termoelectrice de generatie noua cu exploatarea lor ulterioara comuna, implicarea companiilor rusesti in construirea celei de-a doua centrale nucleare, punerea la punct a unui sistem de tranzit prin Romania a curentului electric catre state terte.

In relatiile cu Romania, Moscova isi mai propune sa contribuie la semnarea unui acord pentru protejarea proprietatii intelectuale, iar in paralel sa obtina reglementarea cat mai rapida a problemei fabricarii in Romania - in baza licentelor fostei URSS - a produselor cu destinatie militara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri