Agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody's au anuntat joi ca sansele Estoniei pentru o revizuire pozitiva a creditelor a crescut dupa ce Comisia Europeana a recomandat miercuri aderarea acesteia la zona euro, informeaza Bloomberg.
"Este foarte posibil ca Estonia sa adopte moneda unica la 1 ianuarie", a declarat Ed Parker, seful diviziei pentru Europa emergenta din cadrul Fitch, pentru jurnalistii de la Bloomberg, scrie NewsIn.

"Fitch va revizui cel mai probabil pozitiv ratingurile Estoniei dupa luarea deciziei finale de catre Consiliul ministrilor Economiei si Finantelor din statele Uniunii Europene (ECOFIN), care este programata pentru 13 iulie", a adaugat Parker.

Analistul Kenneth Orchard de la Moody's Investor Service a declarat, la randul sau, ca "aderarea la zona euro va avea efecte pozitive asupra credibilitatii guvernului estonian si va elimina efectiv riscurile legate de valuta, plati si respectiv contagiune".

Statul baltic a reusit anul trecut sa faca reduceri bugetare de circa 9% din PIB, pentru ca in 2010 sa diminueze cheltuielile bugetare sub nivelul prevazut initial.

Acest lucru inseamna ca Estonia va depasi toate statele din zona euro din punct de vedere al fiscalitatii, devenind chiar un model pentru statele membre, conform declaratiilor lui Christian Keller, economist-sef pe piete monetare emergente in cadrul Barclays Capital.

Cu o datorie echivalenta cu 9,6% din PIB si un deficit bugetar de 2,4%, Estonia este o exceptie fata de alte tari candidate care ar putea fi amanate, mai spune agentia de rating Fitch.

Guvernul estonian "va mentine cu siguranta strictetea politicilor fiscale, chiar si dupa adoptarea monedei unice europene", potrivit declaratiilor premierului Andrus Ansip.

Moody’s a confirmat ratingul A1 pentru creditele pe termen lung in valuta ale Estoniei si a imbunatatit perspectiva de rating de la "negativa" la "stabila" pe 31 martie. Acest calificativ este inferior celor primite de statele din zona euro, cu exceptia Maltei, care are acelasi rating ca si Estonia, si Greciei, care se afla pe doua trepte mai jos, cu calificativul A3.

Fitch a atribuit Estoniei ratingul BBB+ si l-a pus sub observare cu perspectiva pozitiva pe 30 martie.
Estonia, a carei economie a scazut cu 14,1% anul trecut, spera ca moneda unica o va proteja de riscurile valutare si va atrage investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri