Sondajul comandat de cotidianul El País mai arata ca 46% dintre spanioli dezaproba masurile in ansamblul lor, iar 65% nu sunt de acord cu eliminarea ajutorului de 2.500 de euro pentru nou-nascuti. In schimb, reducerea salariilor functionarilor cu 5% este aprobata de mai mult de jumatate de cei chestionati.

67% dintre cetatenii spanioli cred ca planul de austeritate nu este rezultatul analizelor interne, ci al presiunilor din afara, potrivit unui studiu comandat de cotidianul El País, care a consemnat si intentia de vot a cetatenilor. In aceasta privinta, opozitia conservatoare de la Madrid, in ciuda scandalului de coruptie care o zguduie de ceva vreme, si-a dublat avansul fata de socialistii aflati la putere, de la 4,5% in urma cu o saptamana, la 9% in prezent.

Toate aceste masuri de reducere a cheltuielilor au avut un efect devastator
- scrie ziarul El País, citat de corespondentul RRA la Paris - iar acesta se masoara si in intentia de vot a spaniolilor. Sondajul arata ca doar 33,7% dintre spanioli ar mai vota astazi cu Partidul Socialist, partidul premierului Zapatero.

Partidul Popular, de opozitie, a pierdut puterea in 2004, dupa atentatele de la Madrid, soldate cu aproape 800 de morti (inclusiv romani), cand guvernul conservator s-a grabit sa puna vina pe ETA, dar s-a dovedit ca a fost opera al-Qaida, care "pedepsea" astfel spaniolii pentru participarea la razboiul din Irak.

Opozitia socialista, care a promis ca va retrage imediat trupele din Irak, a obtinut o victorie neasteptata in alegerile care au urmat la cateva zile dupa atentate. Noul guvern s-a tinut de promisiune si a retras militarii din Irak, iar in alegerile din 2008 a reusit sa se mentina la putere.