Actiunea in justitie a fost initiata de 5.600 de actuale si foste agente de vanzari a Novartis Pharmaceuticals Corp, care au acuzat compania ca discrimineaza angajatele femei atat in ceea ce priveste salariile, cat si oportunitatile de promovare si aspecte legate de concediile de maternitate, relateaza NewsIn.

"Acest juriu a aflat ca Novartis nu este un loc in care ai vrea sa lucreze sotia, mama, sora sau fiica ta", a declarat Kate Kimpel, unul dintre avocatii acuzarii, intr-un comunicat.

Juratii au conchis ca Novartis practica discriminarea si a condamnat compania sa plateasca despagubiri de 3,36 de milioane de dolari unui numar de 12 femei. Marti, instanta va decide cat va trebui compania sa plateasca tuturor celor 5.600 de femei care au depus plangere.

Procesul, deschis in 2004, a fost lansat de femei care au lucrat pentru Novartis in perioada 2002 - 2007.

Potrivit lui Kimpel, compania le cerea agentelor sale de vanzari sa accepte avansurile sexuale facute de medicii pe care ii sunau. "In repetate randuri Novartis s-a uitat in alta parte atunci cand femei s-au plans in legatura cu (actiuni - n.red.) deplasate ale medicilor", a declarat avocatul. "Novartis a refuzat sa isi trateze angajatele ca pe profesionisti muncitori", a adaugat ea.

"Novartis Pharmaceuticals Corporation este dezamagita de verdictul juriului, deoarece consideram ca acuzatiile celor care au depus plangere sunt nefondate", a anuntat compania intr-un comunicat. "Luam in considerare posibilitatea de a face apel".