Michel Barnier, comisarul european pentru reglementarea pietelor financiare, a declarat la Bruxelles ca vrea sa stabileasca un pachet de masuri care va centraliza supravegherea agentiilor de rating si va imbunatati transparenta acestora.

Acesta a reiterat ingrijorarile sale legate de inexistema unei competitii in segmentul ratingurilor de credit, Standard & Poor's, Moody's si Fitch dominand acest segment.

De asemenea, Barnier a declarat ca noul organism se va concentra si asupra pietei de credite suverane. Comisarul a spus ca ar putea exista o inregistrare obligatorie a companiilor pentru mai multa transparenta. "Aceste companii nu vor sa iasa la lumina, dar noi vom merge si le vom <inunda> cu lumina", a declarat acesta.

Comentariile lui Barnier au fost facute dupa vizita sa in Statele Unite, unde a discutat examinarea serviciilor financiare cu agentii de supraveghere.

Mai multe state europene si avocati au salutat initiativa de implementare a noilor legi pentru agentiile de rating care opereaza in Europa, prin care vor fi obligate sa se inregistreze, sa accepte standardele guvernamentale si sa dezvaluie metodologia folosita.

Companiile de rating ar putea fi fortate sa ofere anumite date pe care se bazeaza ratingurile acordate. Oficialii europeni vor sa implementeze aceste masuri pana la finalul lui 2010.

Aceste dezbateri cu privire la supravegherea agentiilor de rating au aparut dupa decizia S&P de a cobori ratingul Greciei la categoria junk. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca ratingurile sunt bazate mai mult pe situatia pietei decat pe una fundamenala. Agentiile de rating au raspuns ca ceea ce fac este obligatia lor fata de investitori si ca ofera o viziune independenta.