Cancelarul german Angela Merkel a facut miercuri o serie de declaratii in fata Bundestagului, cu privire la situatia pietelor financiare din zona euro si a masurilor necesare pentru evitarea unei catastrofe la nivel european.
"Lipsa regulilor si limitelor poate transforma actiunile pietelor financiare conduse doar de nevoia de profit in actiuni distructive si astfel se poate ajunge la o provocare existentiala pentru stabilitatea financiara din Europa si chiar din intreaga lume. Piata nu poate corecta aceste greseli de una singura", a declarat Merkel in fata camerei inferioare a Parlamentului federal de la Berlin.

Euro este in pericol si Europa s-ar putea confrunta cu cea mai mare provocare a sa de la infiintarea Uniunii Europene, cu consecinte "incalculabile", in cazul in care liderii europeni refuza sa actioneze, a mai spus Merkel, potrivit NewsIn, care citeaza Bloomerg.

In discursul sau, care a deschis dezbaterea parlamentara asupra contributiei Germaniei la planul de salvare a monedei europene, in valoare de 1.000 miliarde de dolari, Merkel a mai precizat ca reducerile bugetare rapide si penalizarile mai aspre pentru tarile care incalca legislatia in vigoare sunt masurile pe care Germania le va propune partenerilor europeni pe 21 mai.

"Germania va actiona singura daca va fi necesar", a declarat Merkel, facand referire la interzicerea operatiunilor de vanzare in lipsa si a speculatiilor pe obligatiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor de catre BaFin. "Toate aceste masuri vor ramane in vigoare pana cand se va gasi o alta solutie la nivel european", a adaugat cancelarul german.

Franta, care a sustinut ideile Germaniei cu privire la reglementarile pietelor financiare inainte de ultimele doua summit-uri ale G20, nu intentioneaza sa urmeze exemplul acesteia in ceea ce priveste interzicerea speculatiilor pe obligatiuni guvernamentale, conform declaratiilor Ministrului francez de Finante, Christine Lagarde.

"Nu luam in considerare aceasta posibilitate, de a urma masurile luate de Germania", a declarat Lagarde reporterilor parizieni, citati de Bloomberg.

Germania va face lobby in fata guvernelor Uniunii pentru introducerea unei taxe pe pietele financiare si pentru trecerea agentiilor de rating sub supravegherea autoritatilor europene, cu scopul de a recastiga "suprematia" asupra pietelor, conform declaratiilor Angelei Merkel. Cancelarul, alaturi de Wolfgang Schaeuble, ministrul sau de finante, va deschide dezbaterea de joi a autoritatilor germane asupra reglementarilor financiare, inainte de summit-ul G20 din Canada, programat pentru luna iunie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri