Comisia Europeana a anuntat ca este de acord cu masurile propuse de cancelarul german Angela Merkel si ca o coordonare a activitatilor la nivelul blocului comunitar ar fi benefica pentru iesirea din criza, informeaza WSJ.
"Aceste masuri ar fi mult mai eficiente daca ar fi coordonate la nivel european", a declarat Michel Barnier, comisarul european insarcinat cu pietele financiare.

Declaratiile au fost facute in contextul in care autoritatea de reglementare a pietei de capital din Germania (BaFin) a anuntat interzicerea tranzactiilor speculative, vanzarea in lipsa fara prevalidare (naked short-selling) de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, CDS-uri si actiuni a zece mari companii financiare.

"Este foarte important ca statele membre sa actioneze impreuna si sa compunem un plan european prin care sa evitam reglementarile arbitrare si fragmentarea, atat in cadrul UE, cat si la nivel global", a adaugat Barnier, care a propus cu aceasta ocazie discutii extinse pe tema de fata in cadrul reuniunii ministrilor de finante ai statelor membre de vineri, scrie NewsIn.

Comisia va examina indeaproape problema si va expune propunerile formulate in cateva saptamani, iar printre acestea se vor afla si cerintele Germaniei in legatura cu restrictiile aplicate tranzactiilor speculative, conform declaratiilor comisarului.

Autoritatea pentru Servicii Financiare a Marii Britanii a refuzat sa comenteze posibilitatea unor restrictii asemanatoare in cazul regatului.

Franta si-a anuntat deja dezacordul prin vocea ministrului de Finante Christine Lagarde. "Guvernele afectate (de decizia Germaniei-n.r.) ar trebui consultate in astfel de cazuri. Franta nu doreste sa interzica speculatiile pe obligatiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor. Aceasta piata este una de nisa, iar in Paris ea nu este foarte activa", a declarat Lagarde.

Autoritatea pentru reglementarea pietei financiare din Belgia, CBFA, s-a declarat indecisa in privinta urmarii exemplului Germaniei, conform declaratiilor unui purtator de cuvant al institutiei pentru Wall Street Journal. Acesta a adaugat ca discutiile in aceasta privinta vor continua impreuna cu alte autoritati nationale din domeniu, in cadrul Comitetului pentru Reglementare a Instrumentelor Financiare Europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri