Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a declarat ca moneda europeana "nu este deloc in pericol" si a negat zvonurile conform carora intre Paris si Berlin a intervenit o oarecare distantare in urma deciziei Germaniei de a interzice operatiunile de vanzare in lipsa si speculatiile pe obligatiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor.

De asemenea, Lagarde a subliniat faptul ca nu va urma exemplul Germaniei in ceea ce priveste aceste interdictii asupra speculatiilor si actiunilor.

"Nu cred absolut deloc ca euro se afla in pericol. Euro este o moneda solida, credibila, care a asigurat stabilitatea zonei timp de mai bine de zece ani", a afirmat Lagarde, intr-un interviu pentru postul de televiziune RTL, citat de Boursorama, dupa ce moneda europeana a atins miercuri cel mai scazut nivel al sau din ultimii patru ani, pentru a deschide tranzactiile de joi cu o usoara crestere, pana la valoarea de 1,23 dolari.

Intrebata despre "posibila distantare" fata de Germania dupa decizia anuntata miercuri, Lagarde a negat vehement aceste zvonuri. "Absolut deloc. Suntem pe punctul de a consolida constructia zonei euro, iar aceasta constructie are nevoie de un consens, de confruntari", a declarat ministrul francez.

Lasand la o parte discutiile despre dezacordul dintre Paris si Berlin, Lagarde a admis ca decizia Germaniei este "discutabila in ceea ce priveste metodele alese, deoarece nu a existat o consultare prealabila" cu partenerii europeni, scrie NewsIn.

Ministrul francez a declarat inca de miercuri ca "Guvernele afectate (de decizia Germaniei) ar trebui consultate in astfel de cazuri".

"Punctul in care Germania nu a urmat exemplul Frantei, iar Franta nu a urmat exemplul Germaniei este cel al datoriilor de stat, noi nu am facut si nu vom face acest pas (interzicerea speculatiilor). Aceasta este o masura care trebuie discutata la nivel european", a mai spus Lagarde.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso sustine decizia Germaniei si a invitat institutiile de reglementare bursiera din alte tari europene sa studieze posibilitatea unei actiuni in aceasta privinta, au adaugat jurnalistii de la Boursorama.