Cel mai mare constructor de automobile la nivel mondial, General Motors, a anuntat la inceputul acestei saptamani suprimarea a 30.000 de locuri de munca in America de Nord, prin inchiderea a cinci uzine, ca urmare a demararii unor planuri de reducere a pierderilor financiare.
Restructurarea, care se va desfasura in intervalul 2006-2008, va duce la o scadere cu 30% a productiei fata de 2002, pentru a se ajunge la un prag de 4,2 milioane de unitati pe an.

Anuntul GM survine la mai putin de o luna de la publicarea unui alt plan de reducere a cheltuielilor, prin taierea a peste 15 miliarde de dolari din asigurarile de sanatate ale salariatilor. ''Aceste masuri sunt necesare pentru ca GM sa isi alinieze costurile la principalii concurenti si pentru a deveni profitabila in America de Nord in cel mai scurt timp posibil'', a declarat presedintele general, Rick Wagoner.

Reducerea locurilor de munca va aduce economii suplimentare de 6 miliarde de dolari in 2006, iar pentru 2007 sunt prevazute peste 7 miliarde de dolari.

Conform declaratiilor analistilor, pierderile GM se datoreaza in special scaderii vanzarilor pentru modelel 4*4, fata de care piata incepe sa inregistreze o oarecare saturatie. Ca atare, o solutie mult mai viabila ar fi modificarea gamei de produse. Chiar si in aceasta situatie dificila, General Motors se gandeste la preluari. Ultima anuntata a fost cea a uzinei Daewoo, de la Craiova.