Datele din raport au fost publicate chiar inainte de anuntarea bugetului de urgenta de catre ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, relateaza Bloomberg, potrivit NewsIn.

Cele 10 miliarde de lire sterline reprezinta o adancire a deficitului Marii Britanii, de la 8,8 miliarde de lire inregistrate anul trecut, conform Biroului National de Statistica din Londra. Rezultatul a fost sub asteptarile celor 15 economisti intervievati de Bloomberg, care prevazusera un deficit de 10,9 miliarde de lire sterline pentru aceasta perioada.

Raportul a fost publicat inainte de ceea ce economistii se asteapta sa fie perioada cu cele mai mari reduceri ale cheltuielilor publice din ultimii ani. Osborne a cerut departamentelor ministerului sa economiseasca 6 miliarde de lire sterline anul acesta si va anunta pe 22 iunie noi reduceri bugetare.

"Directia finantelor publice va lua o turnura brusca din cauza bugetului de urgenta", a declarat Philip Shaw, economist sef la Investec Securities din Londra. "Ne asteptam ca noul ministru sa anunte masuri draconice in cazul politicilor fiscale, ceea ce va duce la o reducere substantiala si necesara in acelasi timp a creditelor contractate de populatie anul acesta", a adaugat Shaw.

Primul Ministru conservator David Cameron si vicepremierul Nick Clegg au anuntat joi ca guvernul britanic este unit si ca masurile necesare vor fi luate imediat pentru reducerea deficitului, cel mai mare din cadrul Grupului Celor 7, la 11,1% din PIB-ul pe anul trecut. Cameron nu a exclus majorarea TVA-ului, situat momentan la 17,5%.