Ministrul George Osborne a anuntat ca pot fi facute economii imediate de 6,2 miliarde de lire sterline (7,2 miliarde de euro) - mai mult decat anuntasera conservatorii in campania electorala - inclusiv pana la 700 de milioane de lire (805 milioane de euro) de la Departamentul pentru Afaceri, scrie NewsIn.

Dar, la cererea partenerilor de coalitie ai conservatorilor, liberal-democratii, Guvernul a fost de acord ca 500 de milioane de lire (575 de milioane de euro) sa fie reinvestiti in programe de asistenta, precum calificarea angajatilor, cursuri suplimentare si locuinte sociale.

Intr-un interviu acordat BBC4 inainte de declaratia din Parlament, Osborne a avertizat ca primele economii de sase miliarde de lire sterline vor fi urmate de reduceri mai dureroase ale cheltuielilor in cursul verii.

El a declarat ca vrea ca pe termen lung tara sa depinda mai putin de credite - atat la nivelul populatiei, cat si la cel al economiei nationale - si o societate care sa isi asume mai multe responsabilitati in favoarea statului.

"Am facut munca grea, a identificat cheltuieli guvernamentale inutile pe care propunem sa le reducem anul acesta. Am mostenit o situatie economica groaznica si o vom indrepta", a spus el.

Ministrul a precizat ca primele reduceri vor fi facute la "unele programe lipsite de valoare", precum cheltuielile cu calatoriile si consultantii. "Implica lucruri care nu ofera nicio valoare pentru banii (cheltuiti - n.red.). In definitiv, nu sunt banii mei", a adaugat el.

Osborne a subliniat ca banii sunt ai oamenilor care lucreaza si isi platesc taxele. "Eu trebuie sa ma asigura ca banii pe care ii platesc prin taxe sunt cheltuiti bine", a explicat el.

Intrebat daca risca o accentuare a recesiunii prin reducerea cheltuielilor prea devreme, ministrul a raspuns: "Daca va uitati in lume, care este principalul subiect pe care il discuta oamenii? Este criza datoriei suverane. Este ca statele ar trebui sa isi plateasca datoriile".

"Aceasta este o amenintare mare pentru economia britanica, tinand cont de faptul ca avem cea mai mare datorie din Uniunea Europeana", a avertizat el. "Este vorba despre a arata tarii ca avem nevoie de afaceri. Este vorba despre a spune: 'Nu vreau sa stau inca 11 luni, stiind ca atat de multi bani de irosesc'", a adaugat oficialul.

Osborne i-a dezamagit pe parlamentarii care au sperat sa se razgandeasca si sa creasca pragul la taxa pe mostenire imediat.