In prezent, salariul unui deputat spaniol este de 3.126 de euro, scrie NewsIn.

Cei care au venituri suplimentare din rolurile pe care le au in Parlament sau ca purtatori de cuvant ai partidelor vor fi vizati de o reducere cu 12%, iar salariul presedintelui Camerei Deputatilor va scadea cu 15%.

De asemenea, liderii au fost de acord sa suspende toate calatoriile oficiale in strainatate care nu sunt necesare, pentru a scadea cheltuielile, in cadrul masurilor de austeritate impuse de Guvern.

La randul lor, primarii spanioli si alti oficiali locali alesi au decis sa isi reduca salariile cu intre 0,25% si 15%.

Reducerile salariale vor viza si judecatorii, a anuntat presedintele Consiliului judiciar general (CGPJ) Carlos Divar. Surse din CGPJ au apreciat ca reducerea ar putea fi intre 8% si 10%. Judecatorii spanioli castiga in prezent circa 125.000 de euro pe an.

Guvernul socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a aprobat saptamana trecuta un pachet de masuri de austeritate, care include o reducere cu 5% a salariilor din sectorul bugetar, suspendarea ajustarilor la inflatie pentru majoritatea pensiilor si anularea alocatiilor pentru nasterea sau adoptia unui copil.

Potrivit executivului, masurile vor reduce cheltuielile bugetare cu peste 18 miliarde de dolari in perioada 2010-2011 si vor ajuta Spania sa isi indeplineasca obiectivul de a-si reduce deficitul bugetar, in prezent mai mare de 11% din PIB, la 3% din PIB pana in 2013.