Votul a fost, cum era de asteptat, foarte strans, 169 de parlamentari votand in favoarea planului de austeritate al guvernului socialist, in timp ce 168 de deputati au votat impotriva, informeaza NewsIn.

Spania a anuntat in martie masuri de austeritate care includ reduceri ale salariilor bugetarilor cu cel putin 5%, inghetarea lor pe parcursul anului viitor si reduceri drastice ale investitiilor publice.

Votul de joi poate fi considerat o victorie importanta pentru guvernul minoritar al lui Zapatero, in incercarea sa de a recastiga increderea pietelor. "Astazi este ziua in care viitorul lui Zapatero va depinde de un singur vot", titra cotidianul El Pais, cu orientare de stanga.

Mai mult de 6 miliarde de euro vor fi economisite de la investitiile publice, iar unele categorii de pensii vor fi inghetate, potrivit planului de reduceri bugetare intocmit pentru 2010-2011. De asemenea, au fost suprimate bonusurile de 2.500 de euro pe care le primeau mamele la fiecare nastere. Zapatero a mai anuntat miercuri, cu o zi inainte de votul crucial din Parlament, o crestere a impozitelor pentru cei bogati, dar nu a dat detalii. El a promis insa ca masura nu va afecta 99,9% dintre spanioli.

Recesiunea a lasat Spania cu un deficit bugetar de peste 11% din PIB, cu mult peste pragul de 3% impus de normele europene.